Witajcie :)
Karmel możecie wykorzystać do wypieków, deserów i nie tylko. Ma bardzo gęstą konsystencję w smaku przypomina mi krówki z dzieciństwa :)
Dodałam zdjęcia dla ułatwienia.
1.Składniki :
- 1 szklanka białego cukru*
- 6 łyżek masła niesolonego
- 150 ml śmietany kremówki
 |
Nr.1 |
2. Cukier przesypać do rondelka.
 |
Nr.2 |
3. Cały czas mieszając trzepaczką aż cukier zacznie się rozpuszczać i będą się tworzyć małe kuleczki cukru.
 |
Nr.3 |
4. Dalej mieszać aby cukier się nie przypalił, to bardzo ważne !
 |
Nr.4 |
5. Cukier zaczyna się robić coraz bardziej płynny.
 |
Nr.5 |
 |
Nr.6 |
7. Widać, że cukier się całkowicie rozpuścił. Jest przejrzysty i gotowy aby dodać do niego masło.
 |
Nr.7 |
8. Dodać masło do rozpuszczonego cukru i szybko mieszając do połączenia się masła z cukrem.
 |
Nr.8 |
9. Następnie wlać śmietanę kremówkę i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
 |
Nr.9 |
10. Karmel jest gotowy do przelania. Gęstnieje po całkowitym ostudzeniu.
 |
Nr.10 |
Smacznego :)
*szklanka ma 250 ml.
Super! Przejrzyscie i co najwazniejsze zrozumiale!
OdpowiedzUsuńDziekujemy Marzenko =]