poniedziałek, 25 lutego 2013

Karmel




Witajcie :)
Karmel możecie wykorzystać do wypieków, deserów i nie tylko. Ma bardzo gęstą konsystencję w smaku przypomina mi krówki z dzieciństwa :)



Dodałam zdjęcia dla ułatwienia.

 1.Składniki :

- 1 szklanka białego cukru*
- 6 łyżek masła niesolonego 
- 150 ml śmietany kremówki 


Nr.1
2. Cukier przesypać do rondelka.

Nr.2
 3. Cały czas mieszając trzepaczką aż cukier zacznie się rozpuszczać i będą się tworzyć małe kuleczki cukru.
Nr.3
 4. Dalej mieszać aby cukier się nie przypalił, to bardzo ważne !
Nr.4
5. Cukier zaczyna się robić coraz bardziej płynny.
Nr.5
Nr.6
7. Widać, że cukier się całkowicie rozpuścił. Jest przejrzysty i gotowy aby dodać do niego masło.
Nr.7
8. Dodać masło do rozpuszczonego cukru i szybko mieszając do połączenia się masła z cukrem.
Nr.8
9. Następnie wlać śmietanę kremówkę i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
Nr.9
10. Karmel jest gotowy do przelania. Gęstnieje po całkowitym ostudzeniu.
Nr.10

 
                                                                                            Smacznego :)

*szklanka ma 250 ml.









1 komentarz:

  1. Super! Przejrzyscie i co najwazniejsze zrozumiale!
    Dziekujemy Marzenko =]

    OdpowiedzUsuń