sobota, 10 września 2016

Zupa krem z pora i kalafiora (gluten free)





Jedna z moich ulubionych...


Składniki :

- 1 mały kalafior
- 2 marchewki 
- 3 małe ziemniaki
- 1 średni por
- koperek
- sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz 
- 2 łyżki oliwy z oliwek ( plus można dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego )

Warzywa obrać, umyć i pokroić.
Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę, chwilę dusić pod przykryciem. Zalać wrzącą wodą i mieszać co jakiś czas. Jak warzywa będą już gotowe, zmiksować je blenderem. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek. Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu. Można serwować z grzankami. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz