środa, 14 września 2016

Wołowina z Pak choi (gluten free)





Lubicie orientalne potrawy ?
 Imbir, sos sojowy, pak choi i do tego wołowina. Niebo w gębie ! Proponuję ryż do tego...


Skład :

- 300 g  wołowiny
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 sztuka Pak Choi
- 1 opakowanie fasolki szparagowej
- 1 mały korzeń imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego ( może być gluten free)
- sól himalajska, czarny pieprz świeżo zmielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- bulion warzywny domowej roboty lub gorąca woda

Wołowinę pokroić w cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym i imbirem uprzednio obranym i startym na drobnych oczkach. Można zostawić na noc w lodówce lub na dwie godziny w lodówce przed wykonaniem potrawy. 
Cebulę  obrać i pokroić w piórka a marchew w talarki lub w paseczki. Smażyć na rozgrzanej oliwie na lekko złoty kolor, dodać wołowinę z całą marynatą i dusić około 20 min. Następnie dodać fasolkę i zalać wszystko gorącą wodą lub bulionem warzywnym domowej roboty. Dalej wszystko dusić aż wołowina będzie się rozpływać w ustach. Przed końcem dodać Pak Choi, wymieszać dokładnie i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu. Doprawić pieprzem i solą według uznania. Serwować z ryżem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz