niedziela, 7 grudnia 2014

Skrystalizowany Imbir


Kochani święta coraz bliżej, więc pomyślałam sobie, że fajnie było by dać przepis na skrystalizowany imbir, można go wykorzystać do wypieków, do potraw mięsnych do zimnych i ciepłych napojów itp. Również powodem zamieszczenia owego przepisu są imbirowe ciasteczka które będą zamieszczone na blogu. Mam nadzieję, że skrystalizowany imbir znajdzie swoich fanów ;)



Składniki :

- 250 g świeżego imbiru
- woda
- pół szklanki cukru


Obrać imbir ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, najlepiej aby były tej samej grubości, można też użyć szatkownicy. Pokrojony imbir włożyć do rondelka, zalać go wodą i gotować około 30 minut na średnim ogniu aż będzie miękki. Pod koniec gotowania odlać 1/4 szklanki naparu. Imbir odcedzić, wrzucić go do rondelka z powrotem, zasypać cukrem i dodać napar odlany wcześniej. Mieszać wszystko na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a potem zacznie się krystalizować. W tym momencie imbir wysypać na papier aby ostygł całkowicie. Przełożyć go do pojemnika szczelnie zamkniętego, przechowywać do 3 tygodni. 




4 komentarze:

  1. Od razu mi się skojarzył z cudownymi i aromatycznymi, zimowymi napojami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka ciekawy, szybki i bardzo tani pomysł :) a ten smak mmm :)

      Usuń