Witajcie.
Ostatnio chodzi za mną cynamon, wszędzie bym go dodawała :) Moim ulubionym momentem w pieczeniu ciasta jest jego zapach unoszący się w mieszkaniu w szczególności zapach cynamonu w połączeniu z jabłkiem :) A wy macie swoje ulubione przyprawy ?
Ciasto które chciała bym wam zaproponować, piecze się około godziny, cynamon i jabłka są idealnym do niego dodatkiem. I świetnym poczęstunkiem do kawy lub herbaty z przyjaciółmi i rodziną :)
Składniki :
- 225 g niesolonego masła w pokojowej temperaturze
- 225 g jasnego cukru muscovado
- 4 duże jajka
- 225 g mąki pszennej białej samorosnącej*
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 3 małe jabłka, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
Ustawić piekarnik na 180°C. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka przesianą mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko delikatnie wymieszać metalową łyżką.
Podzielić ciasto na połowę, pierwszą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem, ułożyć na wierzchu połowę jabłek uprzednio obranych i pokrojonych w cienkie plastry. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na pierwszą warstwę i wyłożyć resztę jabłek na wierzch.
Piec około godziny, na złoty kolor, można sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia. Później wyciągnąć z formy i wyłożyć na talerz lub paterę.
Smacznego :)
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka przesianą mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko delikatnie wymieszać metalową łyżką.
Podzielić ciasto na połowę, pierwszą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem, ułożyć na wierzchu połowę jabłek uprzednio obranych i pokrojonych w cienkie plastry. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na pierwszą warstwę i wyłożyć resztę jabłek na wierzch.
Piec około godziny, na złoty kolor, można sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia. Później wyciągnąć z formy i wyłożyć na talerz lub paterę.
* Mąkę samo rosnącą, można zrobić samemu.
Proporcje na jedną szklankę np. mąki pszennej białej samorosnącej
- 1 szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml ( 125 g )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesiać i przechowywać jak inne mąki.
Smacznego :)
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a cynamon uwielbiam w połączeniu z jabłkami stanowią idealną parę :)
OdpowiedzUsuńKasiu fakt wygląda apetycznie, ale dlaczego wszystko co dobre szybko znika :D
Usuńpychotka oczami wyobraźni czuje ten piękny zapach :)
OdpowiedzUsuńAgatko ja samym zapachem bym się najadła :D
UsuńMniam! Uwielbiam: cynamon, imbir,kardamon i anyż w gwiazdkach. Wszystko dodaję do herbaty, wrzucam kawałek pomarańczy, cytryny i kilka malin z letnich zbiorów. Wychodzi pyszna herbatka. Podaję w przeźroczystych szklankach. Do tego ciasta byłaby idealna! Buziaki!
OdpowiedzUsuńKasiu narobiłaś mi ogromnej ochoty na taką herbatkę :))) Jutro polecę po składniki, ponieważ nie mam wszystkich :) a maliny mogą być mrożone ?
UsuńDziękuję za inspirację ;)
Pozdrawiam :*
Tak mogą! Czasem też dodaję truskawki itp:). Możesz wrzucić świeżą żurawinę, albo suszone owoce. Smacznego!
UsuńKasiu herbatka wyszła przepyszna :D !
UsuńCała rodzinka ją polubiła, dodalam jeszcze suszone jabłka :)
Jeszcze raz dziękuję za przepis :)
Ps. Bieganie też wypróbowałam, niestety musiałam przerwać, ponieważ problem z kręgosłupem wrócił :(
Poproszę o zapakowanie kawałka i wysłanie dl pl :D
OdpowiedzUsuńJuż wysyłam :D
UsuńSmakowicie wygląda...Do tego te korzenne przyprawy, prawdziwy zawrót głowy ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńDziękuję Maszka :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Cię poznać :) Pozdrawiam