sobota, 15 listopada 2014

Ciasto z jabłkami i cynamonem





Witajcie.
Ostatnio chodzi za mną cynamon, wszędzie bym go dodawała :) Moim ulubionym momentem w pieczeniu ciasta jest jego zapach unoszący się w mieszkaniu w szczególności zapach cynamonu w połączeniu z jabłkiem :) A wy macie swoje ulubione przyprawy ?
Ciasto które chciała bym wam zaproponować, piecze się około godziny, cynamon i jabłka są idealnym do niego  dodatkiem. I świetnym poczęstunkiem do kawy lub herbaty z przyjaciółmi i  rodziną  :) 

Składniki  :

- 225 g niesolonego masła w pokojowej temperaturze
- 225 g jasnego cukru muscovado
- 4 duże jajka
- 225 g mąki pszennej białej samorosnącej*
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 
- 3 małe jabłka, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
Ustawić piekarnik na 180°C. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka przesianą mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko delikatnie wymieszać metalową łyżką.
Podzielić ciasto na połowę, pierwszą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem, ułożyć na wierzchu połowę jabłek uprzednio obranych i pokrojonych w cienkie plastry. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na pierwszą warstwę i wyłożyć resztę jabłek na wierzch.
Piec około godziny, na złoty kolor, można sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia. Później wyciągnąć z formy i wyłożyć na talerz lub paterę.





* Mąkę samo rosnącą, można zrobić samemu. 
   Proporcje na jedną szklankę np. mąki pszennej białej samorosnącej
   - 1 szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml ( 125 g )
   - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   - 0,5 łyżeczki soli

   Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesiać i przechowywać jak inne mąki.


Smacznego :)




12 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a cynamon uwielbiam w połączeniu z jabłkami stanowią idealną parę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu fakt wygląda apetycznie, ale dlaczego wszystko co dobre szybko znika :D

      Usuń
  2. pychotka oczami wyobraźni czuje ten piękny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko ja samym zapachem bym się najadła :D

      Usuń
  3. Mniam! Uwielbiam: cynamon, imbir,kardamon i anyż w gwiazdkach. Wszystko dodaję do herbaty, wrzucam kawałek pomarańczy, cytryny i kilka malin z letnich zbiorów. Wychodzi pyszna herbatka. Podaję w przeźroczystych szklankach. Do tego ciasta byłaby idealna! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu narobiłaś mi ogromnej ochoty na taką herbatkę :))) Jutro polecę po składniki, ponieważ nie mam wszystkich :) a maliny mogą być mrożone ?
      Dziękuję za inspirację ;)
      Pozdrawiam :*

      Usuń
    2. Tak mogą! Czasem też dodaję truskawki itp:). Możesz wrzucić świeżą żurawinę, albo suszone owoce. Smacznego!

      Usuń
    3. Kasiu herbatka wyszła przepyszna :D !
      Cała rodzinka ją polubiła, dodalam jeszcze suszone jabłka :)
      Jeszcze raz dziękuję za przepis :)

      Ps. Bieganie też wypróbowałam, niestety musiałam przerwać, ponieważ problem z kręgosłupem wrócił :(

      Usuń
  4. Poproszę o zapakowanie kawałka i wysłanie dl pl :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda...Do tego te korzenne przyprawy, prawdziwy zawrót głowy ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Maszka :)
    Miło mi Cię poznać :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń