wtorek, 18 listopada 2014

Mąka samorosnąca




Mąka samorosnąca w języku angielskim to self  raising flour. Jej składnikami są:  mąka, proszek do pieczenia i sól. Będzie ona gościć u  mnie w przepisach coraz częściej, dlatego postanowiłam dodać recepturę, aby ułatwić wam korzystanie z moich przepisów :) Można użyć każdego rodzaju mąki. 


 Proporcje na jedną szklankę np. mąki pszennej białej samorosnącej :

   - 1 szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml ( 125 g )
   - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   - 0,5 łyżeczki soli

   Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesiać i przechowywać jak inne mąki.






2 komentarze:

  1. Ciekawe:). Czekam na ciąg dalszy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znajdę chwilę to jutro dodam przepis na bananowy chleb na takiej mące :)
      Wciąż pamiętam twój chlebek bananowy ;)
      Kasiu posiadasz może proszek do pieczenia bez glutenu ?

      Usuń