Mąka samorosnąca w języku angielskim to self raising flour. Jej składnikami są: mąka, proszek do pieczenia i sól. Będzie ona gościć u mnie w przepisach coraz częściej, dlatego postanowiłam dodać recepturę, aby ułatwić wam korzystanie z moich przepisów :) Można użyć każdego rodzaju mąki.
Proporcje na jedną szklankę np. mąki pszennej białej samorosnącej :
- 1 szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml ( 125 g )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesiać i przechowywać jak inne mąki.
Ciekawe:). Czekam na ciąg dalszy...
OdpowiedzUsuńJak znajdę chwilę to jutro dodam przepis na bananowy chleb na takiej mące :)
UsuńWciąż pamiętam twój chlebek bananowy ;)
Kasiu posiadasz może proszek do pieczenia bez glutenu ?