Pamiętacie gołąbki po meksykańsku ?
Ja wieki ich nie jadłam. Czas na smak z dzieciństwa, chociaż musiałam przepis troszkę zmodyfikować ;)
Ja wieki ich nie jadłam. Czas na smak z dzieciństwa, chociaż musiałam przepis troszkę zmodyfikować ;)
Składniki na około 12-14 dużych gołąbków :
- pół główki dużej kapusty lub jedna mała
- około 900 g mięsa mielonego z indyka ( lubię bardziej mięsne gołąbki )
- 3/4 szkl. ryżu suchego
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych (można użyć normalne lub kaszę mannę)
- 6 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, papryka chilli w proszku, suszony tymianek
Kapustę drobno pokroić, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wycisnąć sok z kapusty. Dodać startą marchew i resztę składników. Dobrze wymieszać i formować kotlety. Obsmażyć na patelni delikatnie i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub metalowej formy.
Składniki na pomidorowy sos :
- 3 puszki pomidorów
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- odrobina zimnej wody
Pomidory z puszki przelać do garnka, dodać czosnek, bazylię, sól, pieprz i olej. Doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia i zmiksować wszystko blenderem. Mąkę kukurydzianą zmieszać z wodą i wmieszać do sosu. Cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Podgrzać sos ponownie tym razem na małym ogniu. Gotowym sosem polać gołąbki. Piec około 1 godziny w temperaturze 200°C.
Smacznego !
Smacznego !
Ps. Gołąbki można również zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz