sobota, 20 sierpnia 2016

Gołąbki po meksykańsku (gluten free)




Pamiętacie gołąbki po meksykańsku ?
 Ja wieki ich nie jadłam. Czas na smak z dzieciństwa, chociaż musiałam przepis troszkę zmodyfikować ;)


Składniki na około 12-14 dużych gołąbków :

- pół główki dużej kapusty lub jedna mała
- około 900 g mięsa mielonego z indyka ( lubię bardziej mięsne gołąbki )
- 3/4 szkl. ryżu suchego
- 2 marchewki 
- 4 jajka 
- 4 łyżki mąki kukurydzianej 
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych (można użyć normalne lub kaszę mannę)
- 6 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula 
- sól, pieprz, papryka chilli w proszku, suszony tymianek

Kapustę drobno pokroić, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wycisnąć sok z kapusty. Dodać startą marchew i resztę składników. Dobrze wymieszać i formować kotlety. Obsmażyć na patelni delikatnie i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub metalowej formy. 

Składniki na pomidorowy sos :

- 3 puszki pomidorów 
- 2 żabki czosnku 
- 1 łyżka suszonej bazylii 
- sól i pieprz do smaku 
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej 
- odrobina zimnej wody

Pomidory z puszki przelać do garnka, dodać czosnek, bazylię, sól, pieprz i olej. Doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia i zmiksować wszystko blenderem. Mąkę kukurydzianą zmieszać z wodą i wmieszać do sosu. Cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Podgrzać sos ponownie  tym razem na małym ogniu. Gotowym sosem polać gołąbki. Piec około 1 godziny w temperaturze 200°C.





Smacznego !


Ps. Gołąbki można również zamrozić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz