Witajcie moi mili :)
Kiedyś mnie prosiliście o przepis na Bananowy chlebek. Długo to trwało aż takowy znalazłam, przepisów jest mnóstwo ale w każdym było coś co mi nie pasowało. Ten natomiast jest prosty, nie skomplikowany. Konsystencją przypomina mi babkę :)
Bananowy chlebek można również polać cytrynowym lukrem który nada mu ciekawy posmak :)
Składniki :
- 140 g masła niesolonego, miękkiego
- 140 g drobnego cukru
- 2 duże jajka, rozbełtane
- 140 g mąki białej samorosnącej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże banany z ciemną skórką, rozgniecione widelcem
Lukier cytrynowy :
- około 50 g cukru pudru
- 2 do 3 łyżek soku z cytryny ( w zależności jak gęsty ma być lukier )
Lukier cytrynowy :
- około 50 g cukru pudru
- 2 do 3 łyżek soku z cytryny ( w zależności jak gęsty ma być lukier )
Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie. Już ostudzone ciasto polać lukrem
Nastawić piekarnik na 180°C. Keksówkę o długości 27 cm ( może być też troszkę mniejsza ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać rozbełtane jajka z małą ilością mąki, wymieszać. Dodać resztę mąki, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wszystko dokładnie połączyć. Wlać do keksówki. Piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać 10 minut i wyciągnąć ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia. Można polać lukrem cytrynowym.
Smacznego !
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać rozbełtane jajka z małą ilością mąki, wymieszać. Dodać resztę mąki, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wszystko dokładnie połączyć. Wlać do keksówki. Piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać 10 minut i wyciągnąć ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia. Można polać lukrem cytrynowym.
Smacznego !
uwielbiam chlebek bananowy, twój wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko :)
UsuńRewelacyjnie wygląda, kiedyś też taki robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :)
Usuń