wtorek, 11 listopada 2014

Ciasteczka owsiane z migdałami i rodzynkami



Witajcie :)
Kolejne ciasteczka które pozostaną u nas na stałe. Maślane w smaku,  po upieczeniu są kruche. Jeśli dotrwają następnego dnia, stają się  miękkie i jeszcze bardziej kuszące ;) Bardzo szybko znikają ! Jak to mój mąż i dzieci określili są po prostu Mmmmmniami!



Składniki na 20 szt. :

- 55 g posiekanych rodzynek
- 125 ml soku z pomarańczy
- 225 g masła niesolonego w temperaturze pokojowej 
- 140 g ciemnego cukru demerara
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 225 g mąki pszennej 
- szczypta soli
- 55 g płatków owsianych
- 55 g posiekanych migdałów lub płatki migdałowe 


Nastawić piekarnik na 190°C. Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Posiekane rodzynki wsypać do miseczki i zalać je sokiem z pomarańczy. Pozostawić je tak na 10 minut.

Do miski włożyć masło i cukier. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Dodać żółtko i ekstrakt z wanilii. Przesiać mąkę, sól do miski z powyżej wymienionymi składnikami. Wsypać płatki owsiane, migdały i odsączone rodzynki. Wszystko wymieszać jeszcze raz dokładnie.
Nabierać dużą łyżką ciasto, formować w kulki i lekko rozklepać na papierze do pieczenia, każde po kolei robiąc małe odległości po między nimi.
Piec na złoty kolor, około 12 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na kratce.



Smacznego :)))








5 komentarzy:

  1. Idealne do kawy lub herbaty i jak Twoja pizza, ciasteczka również wyglądają na zdrową wersję łakoci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm zdrowe ciasteczka - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń