Kochani co powiecie na kokosowe makaroniki ? Chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące się w środku, bez dodatku masła a cukier zawsze możecie zastąpić cukrem brzozowym ;)
Składniki na około 22 szt. :
- białko z dwóch jajek
- 100 g drobnego cukru
- 160 g wiórek kokosowych
Nastawić piekarnik na 170 C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Powstanie bardzo gęsta masa. Następnie wyłożyć masę np. na blacie, uformować z tego 1 cm grubości placek. Wykrajać małe kółeczka np. małą szklaneczką lub specjalną foremką do ciastek w kształcie koła. Ułożyć makaroniki na papier i piec około 15 min. na jasno-złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je i pozostawić na 10 min. Później wyłożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można je przechowywać do tygodnia w pudełku.
Smacznego !
Wyglądają bardzo apetycznie :) i nie trudne do zrobienia!
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę :)
Marta
Dziękuję Marta :)
OdpowiedzUsuńI pozdrawiam serdecznie !
Menia!! <3 myślałam, że przepadłaś!
OdpowiedzUsuńSmarkulaa ;))
Cześć Olu :)
UsuńJa nie przepadłam tylko usunełam konto na fb ;)
Za to tutaj jestem teraz cały czas ;)
Buziaki !
Takie własnie lubie i na pewno je zrobie jak bede miała troche wolnego czasu:) Buziaki
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam w przepis :)
Usuńjak tylko mi przywiozą piekarnik , koniecznie na liście do upieczenia się pojawią te ciacha!
OdpowiedzUsuńKochana jak będziesz miała piekarnik to dopiero będziesz mogła szaleć ! :D
OdpowiedzUsuń