piątek, 28 listopada 2014

Kokosowe makaroniki




Kochani co powiecie na kokosowe makaroniki ? Chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące się w środku, bez dodatku masła a cukier zawsze możecie zastąpić cukrem brzozowym ;)


Składniki na około 22 szt. :

- białko z dwóch jajek
- 100 g drobnego cukru
- 160 g wiórek kokosowych


Nastawić piekarnik na 170 C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Powstanie bardzo gęsta masa. Następnie wyłożyć masę np. na blacie, uformować z tego 1 cm grubości placek. Wykrajać małe kółeczka np. małą szklaneczką lub specjalną foremką do ciastek w kształcie koła. Ułożyć makaroniki na papier i piec około 15 min. na jasno-złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je i pozostawić na 10 min. Później wyłożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można je przechowywać do tygodnia w pudełku.



Smacznego !






8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :) i nie trudne do zrobienia!
    Chyba się skuszę :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Marta :)
    I pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Menia!! <3 myślałam, że przepadłaś!
    Smarkulaa ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Olu :)
      Ja nie przepadłam tylko usunełam konto na fb ;)
      Za to tutaj jestem teraz cały czas ;)
      Buziaki !

      Usuń
  4. Takie własnie lubie i na pewno je zrobie jak bede miała troche wolnego czasu:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. jak tylko mi przywiozą piekarnik , koniecznie na liście do upieczenia się pojawią te ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana jak będziesz miała piekarnik to dopiero będziesz mogła szaleć ! :D

    OdpowiedzUsuń