wtorek, 14 października 2014

Apple Pie




Witajcie kochani.
Pyszne aromatyczne ciasto z jabłkami i cynamonem. Można je skonsumować na ciepło jak i na zimno. Jest słodkie ale zawsze można zredukować ilość cukru jak, kto woli :) Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu ;)



Składniki na ciasto :

- 175 g mąki pszennej białej
- szczypta soli
- 95 g zimnego masła
- 2 łyżki stołowe wody zimnej
- mleko do posmarowania górnej warstwy ciasta

Składniki na farsz :

- 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w plastry ( ja użyłam breaburn)
- 125 g brązowego cukru light( ilość zmniejszyła bym o połowę )
- 1 łyżeczka cynamonu


Przesiać mąkę i sól do miski. Dodać zimne pokrojone w mniejsze kawałki masło. Ręką rozcierać wszystkie składniki do momentu aż powstanie kruszonka. Wlać zimną wodę i ugnieść składniki na elastyczne ciasto. Gotowe już zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 

W tym czasie umyć, obrać i pokroić jabłka w plasterki. Wymieszać je w misce z cukrem i cynamonem.

Nastawić piekarnik na 200°C. Kiedy ciasto jest już schłodzone, rozwałkować 2/3 ciasta na cienki placek wyłożyć nim okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wyłożyć jabłkami, resztę ciasta rozwałkować i zakryć wierzch, brzegi przycisnąć aby w trakcie pieczenia się nie rozkleiły. Zrobić 4 nacięcia na środku ciasta. Posmarować mlekiem wierzch ciasta i włożyć do piekarnika. Piec pierwsze 20 minut w 200°C, potem zmniejszyć do 180°C i piec do złotego koloru. Serwować jeszcze ciepłe lub ostudzone.




Smacznego życzę :)


17 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda super. Na pewno wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpalam miotłę i lecę do Ciebie na te pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. No no no, żadna perfekcyjna amerykańska pani domu nie powstydziłaby się takiego apple pie, wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu i bardzo dziękuję za tak miły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Zatęskniłam za szarlotką...muszę koniecznie zrobić...to u nas ulubione ciasto ;-). Dobrego dnia dla Ciebie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenka widzę, że się rozkręcasz na jesień:). Wygląda bardzo apetycznie. Musi być pyszne. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu u nas wyjątkowo w tym roku słoneczna jest jesień i może dlatego ;)
      Dziękuję za odwiedziny i komentarz :* Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo mi sie podobaja takie stroiki :) Buziaczki od nas

    OdpowiedzUsuń