Witajcie kochani.
Pyszne aromatyczne ciasto z jabłkami i cynamonem. Można je skonsumować na ciepło jak i na zimno. Jest słodkie ale zawsze można zredukować ilość cukru jak, kto woli :) Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu ;)
Składniki na ciasto :
- 175 g mąki pszennej białej
- szczypta soli
- 95 g zimnego masła
- 2 łyżki stołowe wody zimnej
- mleko do posmarowania górnej warstwy ciasta
Składniki na farsz :
- 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w plastry ( ja użyłam breaburn)
- 125 g brązowego cukru light( ilość zmniejszyła bym o połowę )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 g brązowego cukru light( ilość zmniejszyła bym o połowę )
- 1 łyżeczka cynamonu
Przesiać mąkę i sól do miski. Dodać zimne pokrojone w mniejsze kawałki masło. Ręką rozcierać wszystkie składniki do momentu aż powstanie kruszonka. Wlać zimną wodę i ugnieść składniki na elastyczne ciasto. Gotowe już zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie umyć, obrać i pokroić jabłka w plasterki. Wymieszać je w misce z cukrem i cynamonem.
Nastawić piekarnik na 200°C. Kiedy ciasto jest już schłodzone, rozwałkować 2/3 ciasta na cienki placek wyłożyć nim okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wyłożyć jabłkami, resztę ciasta rozwałkować i zakryć wierzch, brzegi przycisnąć aby w trakcie pieczenia się nie rozkleiły. Zrobić 4 nacięcia na środku ciasta. Posmarować mlekiem wierzch ciasta i włożyć do piekarnika. Piec pierwsze 20 minut w 200°C, potem zmniejszyć do 180°C i piec do złotego koloru. Serwować jeszcze ciepłe lub ostudzone.
Smacznego życzę :)
Ciasto wygląda super. Na pewno wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kinga i również pozdrawiam :)
UsuńOdpalam miotłę i lecę do Ciebie na te pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzyleć kochana, czekam :D
Usuńależ apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńNo no no, żadna perfekcyjna amerykańska pani domu nie powstydziłaby się takiego apple pie, wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu i bardzo dziękuję za tak miły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńZatęskniłam za szarlotką...muszę koniecznie zrobić...to u nas ulubione ciasto ;-). Dobrego dnia dla Ciebie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olu i nawzajem :))))
UsuńMarzenka widzę, że się rozkręcasz na jesień:). Wygląda bardzo apetycznie. Musi być pyszne. Buziaki!
OdpowiedzUsuńKasiu u nas wyjątkowo w tym roku słoneczna jest jesień i może dlatego ;)
UsuńDziękuję za odwiedziny i komentarz :* Pozdrawiam :)
Mmmm :D aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo mi sie podobaja takie stroiki :) Buziaczki od nas
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuń