Witam serdecznie kochani :)
Nigdy nie jadłam rzepy a może jadłam jako małe dziecko tylko tego nie pamiętam ? W każdym razie w smaku lekko słodkie, więc pasują na późny podwieczorek lub obiad. Moim maluchom podpasowały, mi tak średnio natomiast dobre były z sosem czosnkowym własnej roboty :) Ci którzy lubią tego rodzaju smaki zapraszam na przepis ;)
Składniki na placuszki :
- 1 rzepa średniej wielkości
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
Rzepę i ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach lub na robocie kuchennym. Starte warzywa przełożyć do większej miski, dodać jajko, mąkę, sól, mleko i oliwę. Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Smażyć na średnim ogniu z małym dodatkiem oleju na patelni na złoty kolor.
Składniki na sos czosnkowy :
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majonezu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki suszonego koperku jeśli nie mamy świeżego
Obrać czosnek i wycisnąć go przez praskę. Do miseczki dodać jogurt, wyciśnięty czosnek, oliwę, majonez, sól, koperek. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do lodówki na przegryzienie się. Gotowy można serwować z placuszkami.
Smacznego kochani :)
Pyszne! uwielbiam takie placuszki i oczywiście sos czosnkowy :)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru!
Kasia
Kasiu sos czosnkowy mój ulubiony ;) Polecam :)))
UsuńPlacuszki :) coś co mój niejadek uwielbia najbardziej :)
OdpowiedzUsuńAniołku moje maluchy też je uwielbiają :)))
UsuńZ chęcią wypróbuję Twój przepis, bo placuszki wyglądają smakowicie ;-)...Buziaki i dobrego dnia ;-)
OdpowiedzUsuńOlu daj znać czy podeszły wam smakowo :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)))