czwartek, 16 października 2014

Placuszki z rzepy i ziemniaków


Witam serdecznie kochani :)
Nigdy nie jadłam rzepy a może jadłam jako małe dziecko tylko tego nie pamiętam ? W każdym razie w smaku lekko słodkie, więc pasują na późny podwieczorek lub obiad. Moim maluchom podpasowały, mi tak średnio natomiast dobre były z sosem czosnkowym własnej roboty :) Ci którzy lubią tego rodzaju smaki zapraszam na przepis ;)


Składniki na placuszki :

- 1 rzepa średniej wielkości
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego


Rzepę i ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach lub na robocie kuchennym. Starte warzywa przełożyć do większej miski, dodać jajko, mąkę,  sól, mleko i oliwę.  Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.  Smażyć na średnim ogniu z małym dodatkiem oleju na patelni na złoty kolor.


Składniki na sos czosnkowy :

- 3 ząbki czosnku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majonezu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki  suszonego  koperku jeśli nie mamy świeżego

Obrać czosnek i wycisnąć go przez praskę. Do miseczki dodać jogurt, wyciśnięty czosnek, oliwę,  majonez, sól,  koperek.  Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do lodówki na przegryzienie się.  Gotowy można serwować  z  placuszkami.



Smacznego kochani :) 

6 komentarzy:

  1. Pyszne! uwielbiam takie placuszki i oczywiście sos czosnkowy :)

    Miłego wieczoru!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki :) coś co mój niejadek uwielbia najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią wypróbuję Twój przepis, bo placuszki wyglądają smakowicie ;-)...Buziaki i dobrego dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu daj znać czy podeszły wam smakowo :)
      Pozdrawiam cieplutko :)))

      Usuń