Witam kochani :)
U mnie deszczowo, zimno to i czasu więcej na posiedzenia w kuchni a co za tym idzie? Więcej jest mnie na blogu :) Jutro czeka nas wypad rodzinny, więc postanowiłam upiec flapjack, idealna przekąska na drogę jak i na drugie śniadanie ;)
U mnie deszczowo, zimno to i czasu więcej na posiedzenia w kuchni a co za tym idzie? Więcej jest mnie na blogu :) Jutro czeka nas wypad rodzinny, więc postanowiłam upiec flapjack, idealna przekąska na drogę jak i na drugie śniadanie ;)
Składniki na 12 sztuk :
- 200 g płatków owsianych
- 90 g orzechów włoskich
- 25 g migdałów
- garść rodzynek
- 55 g białej mąki
- 115 g masła niesolonego
- 2 łyżki miodu
- 85 g cukru muscovado
Nastawić piekarnik na 180°C. Formę o wymiarach 21cm na 21cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wsypać do miski płatki owsiane, mąkę, rodzynki, orzechy i migdały uprzednio posiekane. Wszystko wymieszać.
W rondelku rozpuścić masło, cukier i miód. Przelać następnie do miski z płatkami owsianymi i dokładnie mieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
Przełożyć masę do formy, ubić ręką lub łyżką masę i piec około 20 minut lub do złotego koloru. W momencie kiedy flapjack jest gotowy, wyciągnąć go z piekarnika aby wystygł. Po wystygnięciu pociąć na 12 kawałków.
Smacznego wam życzę ;)
Bardzo lubię tego typu przekąski:)
OdpowiedzUsuńU nas flapjack już jest stałym przysmakiem :)
UsuńZapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY :)
OdpowiedzUsuń