piątek, 10 października 2014

Flapjack



Witam kochani :)
 U mnie deszczowo, zimno to i czasu więcej na posiedzenia w kuchni a co za tym idzie? Więcej jest mnie na blogu :) Jutro czeka nas wypad rodzinny, więc postanowiłam upiec flapjack, idealna przekąska na drogę jak i na drugie śniadanie ;)

Składniki na 12 sztuk :

- 200 g płatków owsianych 
- 90 g orzechów włoskich
- 25 g migdałów
- garść rodzynek
- 55 g białej mąki
- 115 g masła niesolonego
- 2 łyżki miodu
- 85 g cukru muscovado 

Nastawić piekarnik na 180°C. Formę o wymiarach 21cm na 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wsypać do miski płatki owsiane, mąkę, rodzynki, orzechy i migdały uprzednio posiekane. Wszystko wymieszać. 
W rondelku rozpuścić masło,  cukier i miód. Przelać następnie do miski z płatkami owsianymi i dokładnie mieszać aż do połączenia się wszystkich składników.  
Przełożyć masę do formy, ubić ręką lub łyżką masę i piec około 20 minut lub do złotego koloru. W momencie kiedy flapjack jest gotowy, wyciągnąć go z piekarnika aby wystygł. Po wystygnięciu pociąć na 12 kawałków.  





Smacznego wam życzę ;)


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię tego typu przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas flapjack już jest stałym przysmakiem :)

      Usuń
  2. Zapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY :)

    OdpowiedzUsuń