poniedziałek, 8 grudnia 2014

Imbirowe ciasteczka


Imbirowe ciasteczka są idealną alternatywą na święta np. zamiast pierniczków, zawsze to coś innego ;) Dodatkowym ich składnikiem jest skrystalizowany imbir, który nadaje im wyraźny i intensywny smak. Przepis na imbir znajduje się tutaj. Ciasteczka mają idealną teksturę, są bardzo chrupiące na zewnątrz, natomiast w środku są miękkie. Nie za słodkie ani za ostre. Po prostu takie jakie powinny być. Serdecznie polecam !


Składniki na około 46 szt. :

- pół szklanki skrystalizowanego imbiru ( szklanka o pojemności 250 ml. )
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła niesolonego w pokojowej temperaturze
- 1/4 szklanki melasy
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru w proszku 
- 3/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- cukier do posypania ciastek



Skrystalizowany imbir i 1/3 szklanki cukru wsypać np. do blendera i zmielić drobno. Przesypać do osobnej miseczki. Do większej miski dodać masło, resztę cukru i zmiksować mikserem na lekką i puszystą masę. Następnie wsypać zmiksowany imbir z cukrem, melasę i jajko. Wszystko wymieszać dokładnie. Do drugiej miski, wsypać mąkę, sodę do pieczenia, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i wszystko wymieszać. Dodać mieszankę mąki do ciasta i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Zawinąć folią spożywczą miskę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
Ustawić piekarnik na 170°C. Po godzinie wyciągnąć ciasto z lodówki i formować kulki, wielkości 2,5 cm. Obtaczać każdą osobno w cukrze i układać w odstępie 3 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka można przechowywać w słoiku lub szczelnie zamkniętym pudełku do około 2 tygodni.

Smacznego :)












7 komentarzy:

  1. powiem szczerze że nigdy nie jadłam imbirowych ciasteczek, ale wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nie jadłam, pewnie nie tylko smaczne ale i zdrowe skoro z własnoręcznie przygotowanym imbirem ;) mniam

      Usuń
    2. Dziękuję za tak miłe komentarze :)

      Usuń
  2. Marzenka, ale mnie zaintrygowałaś. Muszę koniecznie je spróbować.Buziaki!

    OdpowiedzUsuń