Kochani święta coraz bliżej, więc pomyślałam sobie, że fajnie było by dać przepis na skrystalizowany imbir, można go wykorzystać do wypieków, do potraw mięsnych do zimnych i ciepłych napojów itp. Również powodem zamieszczenia owego przepisu są imbirowe ciasteczka które będą zamieszczone na blogu. Mam nadzieję, że skrystalizowany imbir znajdzie swoich fanów ;)
Składniki :
- 250 g świeżego imbiru
- woda
- pół szklanki cukru
Obrać imbir ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, najlepiej aby były tej samej grubości, można też użyć szatkownicy. Pokrojony imbir włożyć do rondelka, zalać go wodą i gotować około 30 minut na średnim ogniu aż będzie miękki. Pod koniec gotowania odlać 1/4 szklanki naparu. Imbir odcedzić, wrzucić go do rondelka z powrotem, zasypać cukrem i dodać napar odlany wcześniej. Mieszać wszystko na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a potem zacznie się krystalizować. W tym momencie imbir wysypać na papier aby ostygł całkowicie. Przełożyć go do pojemnika szczelnie zamkniętego, przechowywać do 3 tygodni.
Od razu mi się skojarzył z cudownymi i aromatycznymi, zimowymi napojami :)
OdpowiedzUsuń:) i do tego rozpalony kominek i dobra książka ;)
UsuńCiekawy pomysł, do wypróbowania
OdpowiedzUsuńAgnieszka ciekawy, szybki i bardzo tani pomysł :) a ten smak mmm :)
Usuń