środa, 6 lutego 2013

Drożdżowe chrusty


     
Witajcie :)


Owe chrusty przypominają mi Chrusty mojej babci, która zawsze je piekła dla nas wnucząt.Na tłusty czwartek jak i bez okazji. Były zawsze najsmaczniejsze ! Korzystałam z różnych przepisów aby przybliżyć smakiem babcinych. Tak ten jest trafiony w dziesiątkę. Są puszyste, mięciutkie a z zewnątrz lekko chrupiące. Moja rodzinka z kuchni wyjść nie chciała :) Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada ;) Serdecznie polecam !



Składniki na ciasto :


  • 1 kg mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 jajka 
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Rozczyn :


Wsypać do miseczki rozdrobnione drożdże, cukier i wlać letnie mleko. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. na bok.

Przygotowanie ciasta :


Następnie rozpuścić masło, ostudzić i wymieszać z mąką, wbić jajka, dodać rozczyn. Wszystko wymieszać i wyrobić na pulchne, nie przywierające do palców ciasto. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia się ciasta. Około 1-1,5 godz.



Gdy ciasto jest już gotowe, odcinać po kawałku, wałkować partiami, nacinać paski na środku i wywijać je do środka. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju aż do złotego koloru. Na koniec posypać cukrem pudrem.

                                                                     


Smacznego Kochani :)



Przepis trochę zmodyfikowany, pochodzi z blogu SISTERS COOKING.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz