Witajcie :)
Owe chrusty przypominają mi Chrusty mojej babci, która zawsze je piekła dla nas wnucząt.Na tłusty czwartek jak i bez okazji. Były zawsze najsmaczniejsze ! Korzystałam z różnych przepisów aby przybliżyć smakiem babcinych. Tak ten jest trafiony w dziesiątkę. Są puszyste, mięciutkie a z zewnątrz lekko chrupiące. Moja rodzinka z kuchni wyjść nie chciała :) Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada ;) Serdecznie polecam !
Składniki na ciasto :
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 10 dag świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wsypać do miseczki rozdrobnione drożdże, cukier i wlać letnie mleko. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. na bok.
Przygotowanie ciasta :
Następnie rozpuścić masło, ostudzić i wymieszać z mąką, wbić jajka, dodać rozczyn. Wszystko wymieszać i wyrobić na pulchne, nie przywierające do palców ciasto. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia się ciasta. Około 1-1,5 godz.
Gdy ciasto jest już gotowe, odcinać po kawałku, wałkować partiami, nacinać paski na środku i wywijać je do środka. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju aż do złotego koloru. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego Kochani :)
Przepis trochę zmodyfikowany, pochodzi z blogu SISTERS COOKING.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz