Witajcie kochani :)
Sernik to jeden z moich najbardziej lubianych rodzajów ciast i w momencie gdy znalazłam ten przepis stwierdziłam, że muszę go wypróbować :) I nie żałuję, jest mega czekoladowy ale nie mocno słodki i jak dla mnie w stu procentach smakuje jak trufle, które również bardzo lubię :) Truskawki na górze można zastąpić również innymi owocami.
Składniki na spód :
- 120 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
- 70 g orzechów włoskich
- 40 g masła niesolonego, miękkiego
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Tortownicę o średnicy 21-22 wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę z ciastek i wyrównać np. szklanką. Podpiec spód w temperaturze 180°C przez około 10 min. Ostudzić.
Masa serowa :
- 500 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 2 łyżki likieru Amaretto
- 2 łyżki mąki pszennej
Śmietanę kremówkę podgrzać na małym ogniu, wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa, natychmiast ściągnąć z ognia (masa szybko gęstnieje).
Do miski wrzucić ser mascarpone, jajka (żółtko i białko razem), cukier, Amaretto, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę i miksować do połączenia.
Masę serową wylać na podpieczony spód i piec około 50 min. w 175°C aż środek będzie ścięty i nie trzęsący się. Ostudzić go i włożyć do lodówki na około 12 godz. Przed podaniem udekorować owocami .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz