poniedziałek, 25 lutego 2013

Batoniki owsiane z karmelem i orzechami



Witajcie kochani :)
Batoniki owsiane to numer 1 ! Karmel, czekolada i orzechy świetnie się komponują ze sobą i uwierzcie mi, że ciężko się od tego oderwać. Spróbujcie sami ;)


Składniki na spód :

- 320 g mąki pszennej 
- 135 g płatków owsianych 
- 245 g cukru brązowego miękkiego
1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli 
- 250 g masła miękkiego niesolonego

Nastawić piekarnik na 180°C.
Do miski wrzucić miękkie masło i zmiksować je na puszystą masę. Dodać mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier, sodę, sól i zmiksować wszystko aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszce o rozmiarze (21-31cm) uprzednio pokrytej papierem do pieczenia i piec przez 10 min.
Wyciągnąć i poczekać aż ostygnie .

Składniki na wierzch batoników : 

- 100 g pokrojonej mlecznej czekolady
- 140 g pokrojonych orzechów włoskich
1,5 szklanki solonego karmelu*
- 2,5 łyżki mąki pszennej 

Na przestudzony spód posypać pokrojoną czekoladę, orzechy i wylać karmel wymieszany z mąką. Resztę ciasta pokruszyć na górze. 
Ponownie włożyć ciasto do piekarnika w temperaturze 180°C i piec na złoty kolor. Kroić batoniki po całkowitym ostudzeniu.


                                                                              Smacznego :)

* przepis na karmel w następnym przepisie .


2 komentarze:

  1. Ale suuper!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko pyszne! ale żeby jeszcze ktoś to mi robił :)

    OdpowiedzUsuń