niedziela, 17 lutego 2013

Muffiny z białym serem



Witajcie kochani :)
Muffiny z serem jakie lubię najbardziej. Z zewnątrz lekko chrupiąca skórka, wilgotne w środku, aromatyczne. Zrobiłam je pierwszy raz i na pewno zagoszczą u nas na dłużej.



Składniki na 12 sztuk :

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego miękkiego cukru*
szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła niesolonego, rozpuszczonego 
- 1 szklanka mleka **
- 2 jajka

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąka, cukry, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, jajka. 

Wymieszane składniki z obydwu naczyń, wymieszać ze sobą z grubsza do połączenia. Ciasto nie powinno być za gęste.

Dodatkowo:
- 250 g twarogu (przynajmniej raz zmielony)
- 1 żółtko 
- cukier waniliowy (8 g)

Twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym. Formę do muffinek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Następnie na przemian nakładać po łyżce ciasta i wcześniej przygotowanego twarogu, tak do 3/4 wysokości formy. Piec około 20-25 min. W temperaturze 180°C.


Smacznego !



*szklanka ma pojemność 250 ml
**jeśli ciasto będzie za gęste można dodać więcej mleka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz