sobota, 9 lutego 2013

Krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych




Witajcie kochani :)
 Krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych, który bardzo przypomina Nutellę.  Powiedziała bym, że jest lepszy, bo nie jest bardzo słodki, a smak orzechów jest bardzo wyczuwalny. Jest idealny do pieczywa jak i do wypieków.
Gorąco polecam :)


     Składniki :
  • 100 g orzechów laskowych (najlepiej obranych już ze skórki )
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (397g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3,5 łyżki miodu

Orzechy laskowe zarumienić na patelni, na niskim ogniu. Jeśli wasze orzechy będą mieć skórkę, to wystarczy wyłożyć je na ręcznik papierowy po podpieczeniu i lekko potrzeć. Wtedy brązowa skórka powinna zejść szybciej. Jest to bardzo ważny element, ponieważ krem może mieć gorzkawy posmak jeśli skórka pozostanie na orzechach. Orzechy ostudzić i wrzucić do malaksera. Miksować 8 min, aż powstanie gładka masa. Następnie wziąć rondelek z grubym dnem, wlać mleko skondensowane, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę i miód. Mieszać na małym ogniu aż się rozpuści czekolada i powstanie jednolity brązowy kolor. Jeszcze ciepłą masę wlać do malaksera z orzechami i miksować około 2 min. Potem przelać do słoiczka i studzić w temperaturze pokojowej.


Smacznego :)


                                    





Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga Moje Wypieki. 


                                                                                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz