czwartek, 14 lutego 2013

Pani Walewska




Witajcie kochani :)
Ciasto jest pracochłonne. Nie za pierwszym razem mi wyszło ale było warte poświęcenia. Smak i namowa znajomych skłoniły mnie aby dać przepis na bloga. Kruchy spód, słodka beza, dżem który równoważy słodycz. Ciężko mu się oprzeć :) Zresztą sami się przekonajcie :)


Składniki na kruche ciasto :

- 500 g mąki pszennej 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 0,5 szklanki cukru pudru
200 g masła niesolonego 
6 żółtek

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ręcznie lub mikserem. Potem podzielić na dwie części.

Składniki na bezę :

- 6 białek
1,5 szklanki cukru pudru 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać małymi partiami cukier puder, dalej ubijać,  pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. 

Dodatek :

- 1 słoiczek dżemu śliwkowego lub porzeczkowego (około 300 g)

Blaszkę o wymiarach 21x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dnie blaszki, posmarować dżemem. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Piec w temperaturze 175°C  przez około 40 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Jeśli nie macie dwóch takich samych form to lepiej będzie jak połowę bezy do drugiej części ciasta przygotujecie osobno, przed upieczeniem go. Placki ostudzić.

Masa kremowa :

- 500 ml mleka
- 3 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła niesolonego w temperaturze pokojowej

250 ml mleka zagotować z cukrami. Drugą połowę wymieszać z mąką i żółtkami ( jak na budyń ), dodąć do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić przykrywając folią spożywczą .

Masło w temperaturze pokojowej, utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo ostudzony budyń, miksować aż powstanie gładka, jednolita masa. Ostudzone spody przełożyć masą i włożyć najlepiej na noc do lodówki. 


 Smacznego :)




    










2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i chyba skuszę się na zrobienie jego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja serdecznie polecam ten przepis :)Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń