Witajcie :)
Byłam trochę sceptycznie nastawiona do tego przepisu, ale nie żałuję. Wręcz przeciwnie. Jestem mile zaskoczona smakiem, niczym się nie różnią od batoników bounty :) Szybkie w wykonaniu i na każdą okazję :)
Składniki na około 25 sztuk :
- 200 g wiórek kokosowych
- 70 g cukru pudru
- 100 ml śmietany kremówki
- 70 g masła niesolonego
Wiórki wymieszać z cukrem pudrem. Wlać do rondelka śmietanę,dodać masło. Podgrzewać śmietanę do rozpuszczenia się masła i wlać ciepłe do miski z wiórkami.
Wymieszać wszystko aż do połączenia się składników, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową. pozostawić na minimum 1 godzinę w lodówce.
Składniki na polewę czekoladową :
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady mlecznej
Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
Gdy kuleczki kokosowe są już gotowe, wyciągamy je z lodówki i maczamy w czekoladzie, można sobie pomóc wykałaczką, nabijając je na nią i smarować pędzelkiem. Następnie obtoczone pralinki w czekoladzie wkładamy do lodówki na 2 godziny aby czekolada stężała.
Smacznego :)
Dziekuje i naprawde sa pyszne i latwe w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń