Witajcie :)
Bułeczki cynamonowe idealne na zimową pogodę , która ostatnio nas nie opuszcza.
Do porannej gorącej kawy są w prost idealne a i dzieci nimi nie pogardzą .
Ciasto na około 15 bułeczek :
- 1 szklanka ciepłego mleka ( nie gorące)
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 125 g rozpuszczonego przestudzonego masła niesolonego
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
Do podgrzanego mleka dodajemy cukier i mieszamy. Wsypujemy drożdże i odstawiamy na około 10 min. Następnie mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, rozpuszczone i przestudzone masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze z hakiem. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do miski lekko wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do 1,5.
- 8 łyżek brązowego cukru
- 3 łyżki cynamonu
Wymieszać ze sobą składniki.
Nastawić piekarnik na 180°C. Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowujemy je na prostokąt około 0,5 cm grubości. Posypujemy je nadzieniem i zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca przy jednym brzegu. Zaczynając od przeciwnej strony zwijamy w rulon. Kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. do ponownego wyrośnięcia .
Pieczemy przez 15-20 min. na złoty kolor.
- 5 łyżek cukru pudu
- sok z połówki cytryny
Mieszamy cukier z sokiem i polewamy nim przestudzone bułeczki .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz