Witajcie :)
Muffiny te kojarzą mi się wakacjami u babci. Soczyste jagody, rozpływające się w ustach i ten zapach rozchodzący się w mieszkaniu! Nawet moja rodzina je polubiła i często się ich domagają. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Górna warstwa muffinów jest lekko chrupiąca. W środku ciasto jest puszyste i wilgotne, można również spróbować z innymi owocami np. maliny :)
Składniki na około 12 sztuk :
- 285g mąki
- 115g białego cukru
- 85g brązowego miękkiego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml mleka
- 100g rozpuszczonego masła (najlepiej nie solone)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- małe opakowanie jagód
Piekarnik nastawić na 200°C.
Mieszam najpierw w jednej misce składniki suche (mąka, cukier biały i waniliowy, proszek do pieczenia). W drugiej misce składniki mokre (mleko, jajko, masło).
Teraz mieszam łyżką wszystkie składniki z obydwu misek i na koniec dodaję brązowy cukier
Wymieszać jeszcze kilka razy .
Gdy ciasto jest już gotowe, wypełniamy nim gotową formę do muffinek, wypełnioną uprzednio papilotkami. Na koniec włożyć po około 7 jagódek w środek muffiny.
Muffiny pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego !
dziś wypróbowałam przepis i powiem wam że są nieziemskie, na prośbę dzieci i męża po godzinie musiałam przygotować następne :))
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się spodobał i że rodzinka chciała więcej muffinek :))) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wyglądają :))
OdpowiedzUsuń