niedziela, 9 listopada 2014

Surówka z marchwi, jabłka i rukoli



Witam kochani :) 
Znowu jestem, ostatnio nie najlepsze samopoczucie kręciło się koło mnie, może to zmęczenie, pogoda. W każdym razie powoli wychodzę z tego i postanowiłam, że się nie dam ;) Chciałam się z wami podzielić przepisem na bardzo zdrową surówkę, teraz chłodniejsze dni nadeszły, słońca mało to i witamin więcej potrzebujemy. Marchewka, jabłko i rukola są bogate w witaminę C. Rukola jest bogata w minerały również jak i marchewka, posiada wapń i  żelazo.
Nie będę się rozpisywać na  ten temat, bo w końcu nie o to w tym chodzi :) W każdym razie, mam nadzieję, że nie muszę was dłużej przekonywać, dlaczego warto zrobić tą surówkę :)

Składniki :

- 3 marchewki średniej wielkości
- 2 jabłka średniej wielkości
- garść rukoli

Dressing :

- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koperku
- świeżo zmielony czarny pieprz

Marchew i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Rukolę opłukać i wysuszyć. 
Wszystko razem dodać do miski. 
Następnie jogurt naturalny, oliwę, koperek i czarny pieprz połączyć w osobnej  miseczce i dodać do surówki. Wymieszać wszystkie składniki razem i gotowe.

Smacznego i na zdrowie kochani :)

10 komentarzy:

  1. mniam lubię takie suróweczki, dużo smaku a kalorii tyle co nic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenka uwielbiam rukolę. Na pewno spróbuję. A co do samopoczucia to mnie pomaga bieganie:) Po 7km mam rewelacyjny humor ;). Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu wypróbuję twoją metodę na lepsze samopoczucie dzisiaj pod wieczór :)))

      Usuń
  3. Mniam i mniam po raz drugi bo rukola to jest to co kocham ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie surówki, świetny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń