niedziela, 5 października 2014

Syrop z imbiru, cytryny i miodu




Witajcie kochani.
Jesień jest moją ulubioną porą roku ale niestety o tej porze najwięcej jest przeziębień,  więc pomyślałam sobie, że dobrze by było przygotować syrop który choć troszkę uodporni nasze organizmy albo załagodzić objawy przeziębiania :) 

Składniki na jeden mały słoik syropu :

- 1 cytryna
- 1 średniej wielkości korzeń imbiru
- płynny miód

Cytrynę i imbir obrane ze skórki i pokrojone w plasterki wrzucić do słoiczka, zalać płynnym miodem. Przetrzymywać w ciemnym miejscu. Po około kilku dniach syrop jest gotowy do spożycia. Idealny jest z ciepłą herbatą :) 





Smacznego i zdrówka wam życzę kochani. Menia :)

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przepisy! Jade po produkty i działam. Dzięki Marzenka za przepis. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja też uwielbiam tego rodzaju przepisy, na zdowie :)

      Usuń
  2. Oh Marzena,
    this is wonderful. I love ginger!!! Thank you for the recipe!
    All my best from Austria
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello Elizabeth,
    I'm glad you like my recipe :)

    Regards Marzena

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat mam wszystkie składniki w lodówce to idę zaraz zrobić! Mam nadzieję, że się sprawdzi, bo jeszcze zimno się bardzo nie zrobiło, a ja już psikam.. Pozdrawiam serdecznie:)
    Acha - ile czasu można go trzymać? W lodówce czy w chłodnym garażu lepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Można do około tygodnia trzymać w ciemnym miejscu :) w szafce na przykład a może i być w garażu jak kto woli. U mnie tygodnia nie wytrzymuje :) to ulubiony syrop mojej rodzinki, robię w małym słoiku więc na bieżąco jest świeży. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł z tym syropem. Miód i cytrynę mam, dokupię imbir i biorę się do roboty :))

    OdpowiedzUsuń
  6. O to zrobię, jeszcze dziś jak znajdę chwilę, na pewno pyszny i rozgrzewający będzie! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń