wtorek, 8 lipca 2014

Dżem truskawkowy




Witajcie kochani.
Nadszedł czas aby wypełnić spiżarkę owocami lata. Pierwsza tura dżemu z truskawek na zimę :) a wam jak idzie ?



Składniki :

- 1 kg truskawek
- 800 g cukru

Truskawki oczyścić i przekroić na pół jeśli są duże.  Wrzucić je do garnka, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu około godzinę, co chwilę mieszając.  Wtedy nie powstanie piana.

Ustawić piekarnik na 100°C , włożyć umyte uprzednio słoiki na okolo 12 min.  Uważać bo są gorące. Wyciągnąć jeden, nałożyć uszczelkę jeśli słoiki są na klamry. Wlać gorący dżem, zamknąć słoik i odwrócić do góry dnem. Po około 20 min. odwrócić słoik dnem na dół. Z każdym następnym słoikiem postępować tak samo.



                                                                      Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Jak mi idzie? Ja już skoczyłam z truskawkami w tym roku:). Mam kompoty i dżemy z prawdziwą wanilią. Wymyśliłam przepis na dżem z pomarańczą i limetą, który okazał się HITEM:D. Wszystko to dlatego, ze mąż nie lubi czystych przetworów z truskawek. Zatem polecam Ci dżem truskawkowy z pomarańczami :)Powodzenia! Buziaki:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu ale ci fajnie :) ja dopiero zaczęłam :D , niestety mąż ma alergię na cytrusy, chociaż może zrobię parę dla smaku to maluchy się skuszą :) dzięki za pomysł. Buziak ***

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ te truskawki wyglądają - aż bym je zjadła:)
    Niestety, nie udało mi się w tym roku zrobić przetworów z truskawek, ale za to teraz dzielnie działam ze śliwkami i ogórkami :)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie kolejną Kasię :) u mnie niestety zakończyło się na dżemie truskawkowym a zaczęło się na remoncie w mieszkaniu :) ale powolutku idziemy do przodu I w przyszłym roku postaram się nadrobić przetwory :) pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń