Witajcie :)
Zapraszam was na zdrowszą wersję pizzy :) Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :)
Składniki na jedną pizzę:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki brązowej pełnoziarnistej
- 7 g suchych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 200 g pomidorów z puszki odcedzone z wody na sitku
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- świeżo zmielony pieprz
- garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- jedna mała cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki obieraczką do warzyw
- 25 g mozzarelli
- 8 zielonych oliwek przekrojonych na pół
- 1 ząbek czosnku pokrojony na cieniutkie plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąki połączyć ze sobą i wsypać do miski, dodać drożdże, sól i ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrobić na elastyczną konsystencję( ciasto można również wyrobić mikserem z hakiem). Następnie uformować koło około 30 cm średnicy i wyłożyć na papier do pieczenia wysmarowany uprzednio olejem lub oliwą z oliwek.
Na ciasto wyłożyć pomidory z puszki z odstępem 2 cm od brzegu. Dodać małe pomidorki, cukinię, mozzarelle, oliwki wymieszane z czosnkiem. Górę skropić oliwą z oliwek I zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik ustawić na 240°C jeśli z termo obiegiem to na 220°C. Pizzę piec około 12 min na lekko brązowy kolor.
Smacznego !
bardzo często robię pizzę u siebie i wygląda podobnie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) pozdrawiam.
UsuńCudna! Dawno nie robiłam. U mnie oczywiście w wersji bezglutenowej :) Chyba wiem co będzie w piątek na obiad:).
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :) ja mam zamiar zrobić na weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdrowe wersje wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńA Twoja pizza wygląda przepysznie!
Pozdrawiam Cię serdecznie
Kasia