wtorek, 8 lipca 2014

Zdrowsza wersja pizzy




  
Witajcie :)
Zapraszam was  na zdrowszą wersję pizzy :) Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :)

Składniki na jedną pizzę:

- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki brązowej pełnoziarnistej
- 7 g suchych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- szczypta soli

- 200 g pomidorów z puszki odcedzone z wody na sitku
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- świeżo zmielony pieprz
- garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- jedna mała cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki obieraczką do warzyw
- 25 g mozzarelli
- 8 zielonych oliwek przekrojonych na pół
- 1 ząbek czosnku pokrojony na cieniutkie plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek


Mąki połączyć ze sobą i wsypać do miski, dodać drożdże,  sól i ciepłą wodę.  Ciasto dokładnie wyrobić na elastyczną konsystencję( ciasto można również wyrobić mikserem z hakiem). Następnie uformować koło około 30 cm średnicy i wyłożyć na papier do pieczenia wysmarowany uprzednio olejem lub oliwą z oliwek.


Na ciasto wyłożyć pomidory z puszki z odstępem 2 cm od brzegu. Dodać małe pomidorki, cukinię, mozzarelle, oliwki wymieszane z czosnkiem. Górę skropić oliwą z oliwek I zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik ustawić na 240°C jeśli z termo obiegiem to na 220°C. Pizzę piec około 12 min na lekko brązowy kolor.

                                                                           Smacznego !





5 komentarzy:

  1. bardzo często robię pizzę u siebie i wygląda podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna! Dawno nie robiłam. U mnie oczywiście w wersji bezglutenowej :) Chyba wiem co będzie w piątek na obiad:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Kasiu :) ja mam zamiar zrobić na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zdrowe wersje wszystkiego :)
    A Twoja pizza wygląda przepysznie!

    Pozdrawiam Cię serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń