Witajcie kochani.
Nadszedł czas aby wypełnić spiżarkę owocami lata. Pierwsza tura dżemu z truskawek na zimę :) a wam jak idzie ?
Składniki :
- 1 kg truskawek
- 800 g cukru
Truskawki oczyścić i przekroić na pół jeśli są duże. Wrzucić je do garnka, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu około godzinę, co chwilę mieszając. Wtedy nie powstanie piana.
Ustawić piekarnik na 100°C , włożyć umyte uprzednio słoiki na okolo 12 min. Uważać bo są gorące. Wyciągnąć jeden, nałożyć uszczelkę jeśli słoiki są na klamry. Wlać gorący dżem, zamknąć słoik i odwrócić do góry dnem. Po około 20 min. odwrócić słoik dnem na dół. Z każdym następnym słoikiem postępować tak samo.
Smacznego !
Jak mi idzie? Ja już skoczyłam z truskawkami w tym roku:). Mam kompoty i dżemy z prawdziwą wanilią. Wymyśliłam przepis na dżem z pomarańczą i limetą, który okazał się HITEM:D. Wszystko to dlatego, ze mąż nie lubi czystych przetworów z truskawek. Zatem polecam Ci dżem truskawkowy z pomarańczami :)Powodzenia! Buziaki:).
OdpowiedzUsuńKasiu ale ci fajnie :) ja dopiero zaczęłam :D , niestety mąż ma alergię na cytrusy, chociaż może zrobię parę dla smaku to maluchy się skuszą :) dzięki za pomysł. Buziak ***
OdpowiedzUsuńAleż te truskawki wyglądają - aż bym je zjadła:)
OdpowiedzUsuńNiestety, nie udało mi się w tym roku zrobić przetworów z truskawek, ale za to teraz dzielnie działam ze śliwkami i ogórkami :)
Pozdrawiam
Kasia
Witam serdecznie kolejną Kasię :) u mnie niestety zakończyło się na dżemie truskawkowym a zaczęło się na remoncie w mieszkaniu :) ale powolutku idziemy do przodu I w przyszłym roku postaram się nadrobić przetwory :) pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuń