Witajcie kochani :)
Ciasto jedno z moich ulubionych. Delikatne w smaku, nie za słodkie, rozpływające się w ustach. Z wierzchu kruche i te połączenie jabłka z budyniem. Pychaaaa ! :)
Składniki na ciasto :
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła niesolonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, można w robocie kuchennym. Podzielić ciasto na dwie części, jedną włożyć do lodówki a drugą na dwie godziny do zamrażalnika.
Ponadto :
- około 1 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe bez cukru + 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- kilka łyżek bułki tartej
- cynamon
- cukier puder do posypania
Blaszkę o wymiarach 31 na 21 cm ( może być mniejsza troszkę lub okrągła, wtedy ciasto będzie wyższe ) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem i obsypać je bułką tartą ( bułka wchłania sok z jabłek ). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na ciasto i posypać je cynamonem.
Budynie ugotować według przepisu, używając 750 ml mleka + 4 łyżki cukru.
Jeszcze gorący budyń wyłożyć na jabłka i zetrzeć ciasto z zamrażalnika na budyń.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz