sobota, 16 listopada 2013

Szarlotka z budyniem





Witajcie kochani :)
Ciasto jedno z moich ulubionych. Delikatne w smaku, nie za słodkie, rozpływające się w ustach. Z wierzchu kruche i te połączenie jabłka z budyniem. Pychaaaa ! :) 


Składniki na ciasto : 
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła niesolonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, można w robocie kuchennym. Podzielić ciasto na dwie części, jedną włożyć do lodówki a drugą na dwie godziny do zamrażalnika.

Ponadto :
  • około 1 kg jabłek 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
Blaszkę o wymiarach 31 na 21 cm ( może być mniejsza troszkę lub okrągła, wtedy ciasto będzie wyższe ) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem i obsypać je bułką  tartą ( bułka wchłania sok z jabłek ). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na ciasto i posypać je cynamonem.

Budynie ugotować według przepisu, używając 750 ml mleka + 4 łyżki cukru.
Jeszcze gorący budyń wyłożyć na jabłka i zetrzeć ciasto z zamrażalnika na budyń.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz