Witajcie :)
Długo się zastanawiałam nad tym ciastem. W końcu się na nie skusiłam i powiem wam, że warto było. Łatwe w wykonaniu a jeszcze szybciej znika z talerza ;)
Składniki :
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół opakowania przypraw do piernika
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanego,odsączonego ananasa świeżego
- 4 średniej wielkości marchewki
W jednym naczyniu umieścić składniki suche : mąka. cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika, sól. W następnym naczyniu roztrzepać dwa jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchew, orzechy i ananasa. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką.
Tortownice o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C około 40 minut (do suchego patyczka). Ostudzić ciasto w formie.
Krem z serka Philadelphii :
- 300 g serka Philadelphii
- 6 łyżek masła niesolonego w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki połączyć w misce i utrzeć na gładką masę.
W momencie kiedy ciasto ostygnie, przekroić je wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, drugą połowę kremu wyłożyć na górę. Można delikatnie oprószyć cynamonem lub jak kto woli orzechami włoskimi.
Smacznego :)
Ciasto naprawdę pyszne. Polecam gorąco! !!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne! polecam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńJa zamieniłam serek śmietaną i też wyszło super!!! :)
OdpowiedzUsuńKasia B.
Jak sama udowodniłaś, kuchnia to sztuka improwizacji :)))
Usuń