poniedziałek, 11 listopada 2013

Marchewkowe ciasto .





Witajcie :)
Długo się zastanawiałam nad tym ciastem. W końcu się na nie skusiłam i powiem wam, że warto było. Łatwe w wykonaniu a jeszcze szybciej znika z talerza ;)

      
Składniki :
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania przypraw do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanego,odsączonego ananasa świeżego 
  • 4 średniej wielkości marchewki 
W jednym naczyniu umieścić składniki suche : mąka. cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika, sól. W następnym naczyniu roztrzepać dwa jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchew, orzechy i ananasa. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką.

Tortownice o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C około 40 minut (do suchego patyczka). Ostudzić ciasto w formie.

Krem z serka Philadelphii :
  • 300 g serka Philadelphii
  • 6 łyżek masła niesolonego w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki połączyć w misce i utrzeć na gładką masę.

W momencie kiedy ciasto ostygnie, przekroić je wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, drugą połowę kremu wyłożyć na górę. Można delikatnie oprószyć cynamonem lub jak kto woli orzechami włoskimi.

Smacznego :)

                                                         

7 komentarzy:

  1. Ciasto naprawdę pyszne. Polecam gorąco! !!

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pyszne! polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Cieszę się że smakowało :)

      Usuń
  3. Ja zamieniłam serek śmietaną i też wyszło super!!! :)
    Kasia B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak sama udowodniłaś, kuchnia to sztuka improwizacji :)))

      Usuń