niedziela, 21 sierpnia 2016

Ciasto z cynamonem i śliwkami ( gluten free )




Hej ! To znowu ja ;)
Mam pyszne ciacho dla was kochani. A w ogóle to czuję już jesień w powietrzu wiecie ?. To moja ulubiona pora roku. A wasza ?


Składniki :

- 3 szkl. mąki bezglutenowej ( jakakolwiek lub pszenna )
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 125 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 cukru trzcinowego
- parę kropelek olejku migdałowego
- parę śliwek przekrojonych na pół 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Jajka ubić z cukrem na biało. Dodać olej, jogurt i dalej miksować. Następnie ciasto połączyć z resztą składników. Konsystencja ciasta będzie dość gęsta. Przełożyć do formy i wyłożyć śliwki na wierzch brzuszkiem w dół. Piec w temperaturze 180°C do około godziny lub do suchego patyczka. 

Smacznego !




4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie.
    W najbliższy weekend na pewno zagości na moim stole.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana :) Daj znać jak ci wyszło ;)
      Pozdrawiam cieplutko :)))

      Usuń
    2. Zrobiłam :) Do Twoich składników dodałam troszkę mleka, bo ciasto wychodziło zbyt gęste. Być może źle wymierzyłam olej...
      Zamiast śliwek dodałam malin :) Wyszło pyszne.
      Dzięki za przepis.
      Pozdrawiam :))

      Usuń
    3. Kinguś ciasto właśnie jest takie gęste ale sobie super sobie poradzilas :)
      A ja następnym razem sprubóję z malinami;)
      Buziaki :*

      Usuń