czwartek, 29 maja 2014

Chocolate Chip Cookies




Witajcie Kochani :)
Ciasteczka szybkie w wykonaniu, dla tych którzy zbytnio nie mają czasu na posiedzenia w kuchni godzinami ale pocieszyli by swoje podniebienie słodkością :) Lekko chrupiące na zewnątrz i ciągnące się lekko  w środku. 


Składniki :

- 125 g miękkiego masła
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 85 g jasnego cukru muscovado
- 5 łyżek drobnego cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 120 g czekoladowych łezek  ( chocolate chips)


Nastawić piekarnik na 190°C.
Wszystkie składniki dodać do miski i mieszać aż do ich połączenia się,  można mikserem. Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wykładać na nim dużą łyżką kulki ciasta w dość sporych odstępach.  Ciastka w trakcie pieczenia sporo się rozpłyną na boki. Piec około 10-12 min lub do momentu aż znaczną lekko brązowieć. Po upieczeniu pozostawić ciastka na chwilę na blaszce a następnie przenieść je na kratkę do kompletnego wystygnięcia. 

Smacznego :)





7 komentarzy:

  1. wyglądają super, ale czemu tylko jedno zdjęcie? prosiłabym o więcej! :))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i jutro postaram się dodać więcej zdjęć :)

      Usuń
  2. Mniam, spróbuję je zrobić w wersji bezglutenowej przez weekend.Buziaki😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaśliniłam klawiaturę ;)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń