czwartek, 4 lutego 2016

Chlebek Bananowy ( gluten free )




Witajcie po długiej nieobecności. Nie wiem jak często tutaj będę ale akurat dzisiaj mam dla was Mega szybki przepis ;) Chlebek bananowy. Już podobny przepis jest na moim blogu ale ten jest na prawdę wyjątkowo szybki w wykonaniu. Tak więc do dzieła :)



Składniki :

- 3 średniej wielkości banany ( najlepiej już dojrzałe )
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru kokosowego lub ( 2 łyżeczki miodu )
- 1 łyżeczka sody do pieczenia 
- 80 ml oleju rzepakowego lub ( oliwa z oliwek )
- 150 g mąki bezglutenowej lub ( jakakolwiek inna )


Nastawić piekarnik na 180°C. Banany obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem w misce. Można użyć praski do ziemniaków ;) Dodać jajko, cukier, lub miód. sodę i oliwę. Wymieszać wszystko. Wsypać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy i piec około 35-40 min. Lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. 

Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Kiedyś piekłam chlebek bananowy i bardzo mi smakował :)

    Zapraszam do siebie na blog:
    https://wiktoriamakeup.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam szybkie i proste przepisy :) dziękuję za zaproszenie, na pewno Cię odwiedzę na twoim blogu :)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Chlebek bananowy brzmi interesującą. Myślę, że skuszę się i wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń