Witajcie :)
Tort był dla mnie ogromnym wyzwaniem. Musiał być, bez glutenu, laktozy, nie za słodki, w miarę zdrowy :D Nie powiem, smakiem mnie mega zaskoczył pozytywnie ! Kompletnie inny niż poprzednie które robiłam. Spody są w smaku gorzkiej czekolady. Jedynie jaka słodycz w nich jest to są daktyle. Jeśli ktoś woli bardziej słodsze, może dodać więcej daktyli ;) Natomiast krem, każdy wie jak smakują orzechy ziemne. Miks orzechów, miodu, oleju kokosowego, ekstraktu waniliowego i soli dodał magicznego smaku !
Tylko się delektować. Torcik był nie wielki i bardzo szybko zniknął :(
Ale był dla mnie wyjątkowym tego roku ;)
Składniki na dwa blaty o średnicy 16,5 cm :
Suche składniki :
- 40 g wiórek kokosowych
- 45 g migdałów mielonych
- 70 g gorzkiego kakao ( może być organiczne, jeśli ktoś ma )
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
Mokre składniki :
- 6 jajek
- 125 ml oleju kokosowego ( rozpuszczony )
- 100 g daktyli bez pestek
- 125 ml kawy parzonej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Daktyle zalać ciepłą wodą i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie odsączyć je i zmiksować w malakserze z dwoma łyżkami wody na masę. W tym czasie ustawić piekarnik na 175°C . W misce zmiksować jajka, dodać olej kokosowy, pastę z daktyli, kawę i ekstrakt waniliowy. Wszystko połączyć na jednolitą masę. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. W dwie formy o średnicy 16,5 cm wylać po połowie masę. Piec do suchego patyczka lub około 20 min. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 15 min. w formie. A następnie wystawić na kratkę do kompletnego ostygnięcia.
Składniki na krem :
- 6 łyżek oleju kokosowego ( delikatnie rozpuszczony )
- 12 łyżek masła orzechowego ( najlepiej organiczne lub domowej roboty, bez żadnych dodatków )
- 5,5 łyżki miodu naturalnego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli morskiej
Do miski dodać olej i masło orzechowe. Dokładnie zmiksować i połączyć z resztą składników. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę.
Na talerz dodać odrobinę kremu na to położyć pierwszy blat. Wtedy tort nie wypadnie z talerza. Wyłożyć mniejszą połowę kremu na pierwszy blat, następnie położyć drugi blat i pokryć cały tort resztą kremu. Można ozdobić górę pieczonymi orzeszkami z miodem lub jak kto woli ;) Ciasto trzymać w lodówce.
Smacznego :)
Ps.
Przepraszam za jakość zdjęć :)
O jej, ale musi być smaczny. Buziaki!
OdpowiedzUsuńKasiu oj był mega smaczny :D
Usuń