Witajcie :D
Jak wam wakacje mijają ? Pogoda dopisuje ?
U nas dopiero teraz kiedy rok szkolny się zaczął, można powiedzieć że jest lato :D
Chciała bym się z wami podzielić przepisem na pyszne, wilgotne, zdrowe, bezglutenowe muffinki :) Można je również zrobić w wersji normalnej.
Składniki na 12 sztuk :
- 2 jajka
- pół szklanki oleju rzepakowego ( można go zastąpić olejem kokosowym )
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki startej cukinii
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej samorosnącej ( można ją zastąpić normalną mąką + 0,5 łyżeczki sody do pieczenia + 1 łyżeczka proszku do pieczenia )
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao w proszku
- szczypta soli
- 1 opakowanie guziczków czekoladowych
Piekarnik nastawić na 170°C.
Wymieszać ze sobą jajka, olej, cukier, ekstrakt waniliowy.
Zetrzeć na tarce cukinię, odcisnąć z niej wodę. Dodać ją do mokrych składników. Zmiksować. W drugiej misce wymieszać, mąkę, kakao, sól, jeśli używacie normalnej mąki to dodać również sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodawać stopniowo do mokrych i miksować na jednolitą masę. Na koniec wsypać guziczki czekoladowe. W formę na muffinki umieścić 12 papilotek i nakładać do każdej z nich po 3/4 ciasta. Piec około 22 min. Lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić muffinki na chwilę w formie. Po chwili wyciągnąć je i studzić na kratce.
Smacznego :)
Bardzo dobre, robię już je 3 raz:)
OdpowiedzUsuńNatalia bardzo miło mi to słyszeć :)
UsuńPozdrawiam !