sobota, 21 marca 2015

Ciasto Marchewkowe II




Lekkie, bardzo wilgotne ciasto marchewkowe. Trudno będzie znaleźć dla niego kryjówkę :D Nie jest bardzo słodkie, co mi bardzo odpowiada. Więc jak ktoś woli słodsze, można polać górę lukrem z dodatkiem soku z pomarańczy ;)


Składniki :

- 175 g muscovado cukier 
- 175 ml oleju słonecznikowego 
- 3 jajka 
- 140 g startej marchwi ( 3 średnie marchewki )
- 100 g rodzynek
- starta skórka z jednej dużej pomarańczy
- 175 g mąki pszennej 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia 
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku


Piekarnik nastawić na 160°C. Formę o rozmiarze 18 cm - 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W większej misce połączyć ze sobą cukier, olej, jajka i marchew. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W osobnej misce przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Suche składniki połączyć z mokrymi na jednolitą masę. Może być bardzo rzadka. Wlać do formy i piec około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, następnie wyciągnąć je, usunąć papier i pozostawić do kompletnego ostygnięcia na kratce. 

Smacznego :)










4 komentarze: