niedziela, 18 stycznia 2015

Rogaliki drożdżowe




Hej kochani :)
Ostatnio wzięło mnie na wspominki z dzieciństwa, między innymi na  wypieki mojej mamy a o to jeden z przepisów na rogaliki drożdżowe :D Są najpyszniejsze !



Składniki :

- 500 g mąki
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła, niesolonego
- 260 ml mleka ciepłego
- 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych 
- 2 łyżki cukru
- słoik dżemu lub konfitury, jak kto woli 

- 1 jajko, 1 łyżeczka mleka ( jajko połączyć z mlekiem, wymieszać i posmarować rogaliki tuż przed ich pieczeniem ).


Nastawić piekarnik na 200°C. Z mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn przelać do miski z mąką, jajkiem, roztopionym masłem w letniej temperaturze i resztą cukru. Zagnieść ciasto, można użyć robot kuchenny. Rozwałkować i pociąć na trójkąty. Ułożyć na nie nadzienie, zwinąć trójkąty i uformować rogale. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Pozostawić do wyrośnięcia, po tym czasie wszystkie rogale wysmarować jajkiem z mlekiem. Piec na złoty kolor. 


Smacznego :)









12 komentarzy:

  1. No nie wytrzymam i raz Ci wpadnę na chatę ;p Jak one pięknie wyglądają!!!! Tak pichcąca mama to skarb! Buziaki ***

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja siedzę z kawą i ślinka mi cieknie na widok Twoich rogalików. Jak możesz mnie tak katować ? :D Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. To również i moje wspomnienia :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie je zrobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. To do roboty kochana, tylko uważaj bo szybko znikają ! :D

      Usuń
  6. Są przepyszne!!! Dziękuję za poczęstunek a nastepnym razem spróbuje zrobic je sama ;)

    OdpowiedzUsuń