Witajcie kochani :)
Kolejna potrawa która mile mnie zaskoczyła. Szybka w wykonaniu i jaka pyszna, sami się przekonajcie ;)
Składniki na kuskus:
- 1 szklanka kuskus
- 1,5 szklanki wrzącej wody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Rozgrzać oliwę na patelni, wsypać kuskus i sól, wymieszać i smażyć do złoto-brązowego koloru. Odstawić od razu i wlać wrzącą wodę, wymieszać i przykryć pokrywką. Zostawić do momentu aż napęcznieje.
Składniki na krewetki:
- 250 g krewetek ( mrożone, gotowane, surowe, jakie macie)
- 40 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść pokrojonej drobno natki pietruszki
Krewetki opłukać i osuszyć. Połowę masła rozpuścić na patelni. Wrzucić na patelnie pokrojony drobno czosnek, chwilę go podsmażyć i dodać krewetki. Oprószyć krewetki w chilli, smażyć na jasno-złoty kolor z obu stron. W momencie gdy krewetki są już gotowe, dodać pokrojoną nać pietruszki, resztę masła i oliwę z oliwek. Dusić aż masło się rozpuści.
Kuskus wyłożyć na talerz, na to krewetki i gotowe.
Smacznego :)
Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak też smakuje!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie ale ja bym się chyba nie skusila bo nienawidze kuskusu :D
OdpowiedzUsuńZawsze możesz kuskus zastąpić ryżem :)
Usuńjejku, jak to pieknie wyglada na zdjeciu, a ja tak kocham owoce morza. MUSZE wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :)
UsuńZapraszam Cię do siebie po nominację w Liebster Blog Award :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
a co tutaj tak cicho ? :(
OdpowiedzUsuń