sobota, 11 stycznia 2014

Kuskus z krewetkami



Witajcie kochani :)
Kolejna potrawa która mile mnie zaskoczyła. Szybka w wykonaniu i jaka pyszna, sami się przekonajcie ;)

Składniki na kuskus:
  • 1 szklanka kuskus
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy 
Rozgrzać oliwę na patelni, wsypać kuskus i sól,  wymieszać i smażyć do złoto-brązowego koloru. Odstawić od razu i wlać wrzącą wodę, wymieszać i przykryć pokrywką.  Zostawić do momentu aż napęcznieje.


Składniki na krewetki:
  • 250 g krewetek ( mrożone, gotowane, surowe, jakie macie)
  • 40 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pokrojonej drobno natki pietruszki
Krewetki opłukać i osuszyć. Połowę masła rozpuścić na patelni. Wrzucić na patelnie pokrojony drobno czosnek, chwilę go podsmażyć i dodać krewetki. Oprószyć krewetki w chilli, smażyć na jasno-złoty kolor z obu stron. W momencie gdy krewetki są już gotowe, dodać pokrojoną nać pietruszki, resztę masła i oliwę z oliwek. Dusić aż masło się rozpuści. 

Kuskus wyłożyć na talerz, na to krewetki i gotowe.


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak też smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie ale ja bym się chyba nie skusila bo nienawidze kuskusu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz kuskus zastąpić ryżem :)

      Usuń
  3. jejku, jak to pieknie wyglada na zdjeciu, a ja tak kocham owoce morza. MUSZE wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam Cię do siebie po nominację w Liebster Blog Award :)))
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń