środa, 4 marca 2015

Babka Żurawinowo - Cytrynowa




Babka żurawinowo - cytrynowa, troszkę  inna niż tradycyjne babki. Dodałam do niej żurawinę i świeżo startą skórkę cytryny. Obawiałam się zakalca ale mnie miło zaskoczyła :)
W konsystencji jest puszysta i wilgotna za razem. Wszystkim bardzo smakowała i błyskawicznie znikła ! 


Składniki :

- 170 g masła niesolonego w pokojowej temperaturze 
- 1/3 szklanki brązowego cukru light 
- 3 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej
- 2,5 szklanki mąki pszennej białej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody 
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 cukru białego
- starta skórka i sok z 2 cytryn ( osobno sok i skórka )
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 3 duże jajka 
- 3/4 szklanki maślanki



Nastawić piekarnik na 170°C. Formę na babkę lub tortownicę wysmarować masłem. Samo dno wysypać brązowym cukrem i wyłożyć żurawiną. W średniej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować biały cukier ze skórką z cytryny. Dodać masło w temperaturze pokojowej i zmiksować dokładnie. Następnie wlać ekstrakt waniliowy i wbijać każde jajko pojedynczo. Do małej miseczki dodać maślankę i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać dokładnie. W następnej kolejności dodawać w 3 turach mieszankę suchych składników i maślanki z sokiem cytrynowym na przemian. Miksować wszystkie składniki na jednolitą puszystą masę. Gotowe ciasto wylać na żurawinę. Piec około 50 - 55 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną już babkę pozostawić na 10 minut w formie po czym wyłożyć na kratkę lub na talerz do całkowitego ostygnięcia. Można serwować z cytrynowym lukrem. 

Smacznego !





9 komentarzy:

  1. Babka wygląda obłędnie. Z przyjemnością zjadłabym takie cudo :))
    Przepis nie wydaje się bardzo trudny, więc może kiedyś uda mi się ją zrobić.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, jak napisałam, tak zrobiłam :)) I teraz babka piecze się w piekarniku.
    Dziękuję za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga miło mnie zaskoczyła :D Daj znać jak Ci wyszła :)
      Buziaki !

      Usuń
    2. Troszkę przesadziłam z cukrem :))) Ale ogólnie wyszła mi bardzo dobra i tak samo rumiana, jak u Ciebie :)

      Usuń
    3. Kinga cieszę się niezmiernie :) I dziękuję :)

      Usuń
  3. I po co mi było tu z rana wchodzić ? Znowu sobie narobiłam apetytu ;) Ale pysznie wygląda ta babka !!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała wymyślić przepis bez użycia piekarnika, to może nie będziesz musiała się powstrzymywać od zaglądania do mnie :D
      Buziaki !

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie,szkoda że nie mam takiej foremki. Trzeba będzie spróbować w innej, choć już to nie będzie to samo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w obojętnie jakiej formie upieczesz babkę, efekt będzie taki sam :) A jej smak jest tego wart ;)
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń