Witajcie kochani.
Dla urozmaicenia dzisiaj będzie Risotto. Pyszne, syte, idealne nawet dla dzieci. Zimową porą przyjemnie zjeść coś rozgrzewającego. Polecam !
Składniki :
- 100 g masła
- jedna duża cebula lub dwie mniejsze pokrojone w kosteczkę
- dynia ( butternut squash ) około 500 g obrana i pokrojona w małą kosteczkę
- jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 225 g ryżu może być arborio
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego
Masło rozpuścić w głębokiej patelni lub garnku. Wrzucić pokrojona cebulę i smażyć około 5 minut aż zmięknie. Dodać dynie i czosnek, dusić około 10 minut pod przykryciem, mieszając aby nie przywarło. Następnie dodaj ryż, wymieszaj wszystko, chwilę niech się podsmaży, dodaj połowę bulionu warzywnego. W momencie kiedy ryż pochłonie bulion dolewaj resztę bulion aby ryż zmiękł i wszystkie składniki się połączyły, mieszając co jakiś czas. Do 20-30 minut.
Smacznego :)
o mniaaam! :) uwielbiam ryz. a brazowy tez moze byc ? :)) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale przez pomyłkę skasowałam twój ostatni komentarz, chcąc skasować swój który miałam podwójny :/ Przepraszam.
UsuńWitam :) brązowy ryż może być jak najbardziej :) następnym razem i ja spróbuję :)
OdpowiedzUsuń