sobota, 7 grudnia 2013

Risotto z dynią ( Butternut squash )




Witajcie kochani.
 Dla urozmaicenia dzisiaj będzie Risotto. Pyszne, syte,  idealne nawet dla dzieci. Zimową porą przyjemnie zjeść coś rozgrzewającego. Polecam !

Składniki : 
  • 100 g masła 
  • jedna duża cebula lub dwie mniejsze pokrojone w kosteczkę
  • dynia ( butternut squash ) około 500 g obrana i pokrojona w małą kosteczkę
  • jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 225 g ryżu może być arborio 
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
Masło rozpuścić w głębokiej patelni lub garnku. Wrzucić pokrojona cebulę i smażyć około 5 minut aż zmięknie. Dodać dynie i czosnek, dusić około 10 minut pod przykryciem, mieszając aby nie przywarło. Następnie dodaj ryż, wymieszaj wszystko, chwilę niech się podsmaży, dodaj połowę bulionu warzywnego. W momencie kiedy ryż pochłonie bulion dolewaj resztę bulion aby ryż zmiękł i wszystkie składniki się połączyły, mieszając co jakiś czas. Do 20-30 minut. 


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. o mniaaam! :) uwielbiam ryz. a brazowy tez moze byc ? :)) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ale przez pomyłkę skasowałam twój ostatni komentarz, chcąc skasować swój który miałam podwójny :/ Przepraszam.

      Usuń
  2. Witam :) brązowy ryż może być jak najbardziej :) następnym razem i ja spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń