Mój pierwszy Christmas fruit cake :)
Fakt że to nie oryginalna wersja ponieważ te prawdziwe piecze się nawet 6 tygodni przed świętami. Te natomiast można jeszcze dwa dni przed świętami upiec. Jest wilgotne, można do niego dodać przeróżne owoce kandyzowane. I jak nigdy nie lubiłam keksu tak te owocowe ciasto polubiłam i jeszcze nie raz zagości na naszym stole :)
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki ( troszkę zmodyfikowany )
Składniki :
- 375 g sułtanek
- 250 g rodzynek
- 125 g kandyzowanej skórki cytrusów
- 115 g kandyzowanej wiśni (przekrojona na pół )
- 60 g kandyzowanej moreli
- 200 g kandyzowanej żurawiny
- 250 g miękkiego, posiekanego masła
- 200 g brązowego cukru
- 125 ml amaretto
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 5 jajek, lekko roztrzepanych
- 310 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Do garnka wsypać kandyzowane owoce, dodać masło, cukier brązowy, amaretto, wodę. Mieszać aż do rozpuszczenia się masła i cukru. W momencie kiedy dojdzie do wrzenia ściągnąć z palnika i ostudzić.
Tortownice o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. W zależności od wysokości ciasta, papier powinien wystawać około 5 cm od krawędzi tortownicy.
Kiedy masa jest już zimna, dodać do niej starte skórki pomarańczy i cytryny,miód, jajka lekko roztrzepane, i przesianą mąkę z soda oczyszczoną. Następnie wszystko wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 150°C przez około 2,5 godziny ja piekłam niecałe 2 godziny. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, owinąć je szczelnie folią aluminiową i tak pozostawić aż do wystygnięcia. Można je trzymać około 7 dni w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńoj, zjadłabym. mniam!
OdpowiedzUsuńja dziś będę działała z piernikowym ciastem... o ile zaś nie zapomnę o miodzie ;)