sobota, 16 maja 2015

Tarta czekoladowo- pomarańczowa (gluten free)







Witajcie kochani :)
Tarta którą nie musicie piec, wystarczy forma i lodówka :) Zdrowa, bez glutenu, jajek i mleka. W smaku przypomina mi delicje szampańskie :))) Jest bardzo sycąca, bogata w smaku. 



Składniki na krem  :

- 75 g daktyli bez pestek
- starta skórka z 2 pomarańczy, sok z 1 pomarańczy
- 50 g oleju kokosowego
- 175 g miodu płynnego
- 140 g gorzkiego kakao 


Składniki na spód :

- 100 g oleju kokosowego 
- 140 mielonych migdałów 
- 175 g wiórek kokosowych 
- 2,5 łyżki stołowej miodu płynnego 
- 1 łyżka gorzkiego kakao 

Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na 20 min. 
Wszystkie składniki na spód tarty połączyć mikserem w misce. Jednolitą masę przełożyć do formy okrągłej na tartę o średnicy 23 cm. Ugnieść masę po brzegi łyżką, szklanką  lub palcami. Zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki do momentu aż krem będzie gotowy.

Daktyle odsączyć na sitku, wrzucić je do malaksera z końcówką w kształcie litery S. Dodać startą skórkę z dwóch pomarańczy, sok z jednej pomarańczy, olej kokosowy, miód i gorzkie kakao. Wszystko dokładnie zmiksować na gładki jednolity krem. Gotowym kremem wyłożyć spód tarty. Chłodzić około 1 godzinę. Wyciągnąć z lodówki na 10 minut przed zaserwowaniem. 

Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. No, nareszcie Kochana. Dawno Cię nie było...
    Ciasto, jak zwykle, wygląda znakomicie. I pewnie tak samo smakuje. Coś o tym wiem, bo nie jeden raz robiłam według Twoich przepisów.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Kinga :D
      Coś ostatnio nie po drodze mi na mojego bloga. Mam nadzieję, że jednak to się zmieni wkrótce :)
      I dziękuję bardzo za tak miły komentarz :*
      Pozdrawiam :))))

      Usuń
  2. Zjadłabym cała i się z nikim nie podzieliła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kropeczko u nas jak zwykle była wojna o ostatni kawałek :D
      I coś dla ciebie, bez użycia piekarnika ;) :D
      Pozdrawiam :*

      Usuń
  3. mmm pysznie wygląda i ma same zdrowe składniki, pewnie sie skusze i upieke własną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko dziękuję i staram się jak tylko mogę aby było jak najwięcej zdrowych składników :)
      Pozdrawiam !

      Usuń