czwartek, 5 lutego 2015

Walentynkowy tort




Witajcie moi kochani :)
Już nie długo Walentynki i przydało by się coś przygotować słodkiego. Nie koniecznie dla dwojga, niektórzy spędzają ten dzień z dziećmi ;) Mam dla was torcik czekoladowo-śmietankowy. Zredukowałam ilość cukru do minimum. Jest bardzo prosty w wykonaniu. A na górze truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. 
Składniki :

- 56,5 g masła niesolonego
- 1 szklanka wody*
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao w proszku 
- 2 szklanki mąki pszennej białej 
- 2 jajka 
- 0,5 szklanki maślanki 
- 0,5 łyżki sody do pieczenia 
- szczypta soli
- 0,5 łyżki ekstraktu waniliowego 

Składniki na krem :

- 4 szklanki kremówki ( 250 ml )
- 1 szklanka cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową :

- 114 g gorzkiej czekolady 
- 1/2 szklanki kremówki 
- 1/4 szklanki syropu kukurydzianego 
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 



Ustawić piekarnik na 175°C. Wyłożyć papierem do pieczenia same dno dwóch okrągłych form o średnicy 23 cm. A boki w środku wysmarować masłem i obsypać mąką.

W rondelku na średnim ogniu połączyć ze sobą masło, wodę i olej. Mieszać aż masło się rozpuści. Odstawić na bok. Do większej miski wsypać cukier, kakao i mąkę. Wymieszać i dodać rozpuszczone składniki z rondelka. Wszystko wymieszać ze sobą. Dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Na koniec dodać maślankę, sodę, sól i ekstrakt waniliowy. Miksować do momentu aż powstanie gładka masa. Przelać do form w równej ilości. Piec około 35- 40 minut lub do suchego patyczka. 

Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie na 15 minut. Następnie wyciągnąć je i obkroić brzegi. Zostawić do kompletnego ostudzenia na 2 godziny. 

Ubić 4 szklanki schłodzonej kremówki z cukrem pudrem. 

Położyć pierwszy blat ciasta na talerz i nałożyć trochę kremu. Rozsmarować i położyć na to drugi blat. Wyłożyć resztę kremu i obłożyć nim wierzch i boki tortu. Chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Połamaną gorzką czekoladę włożyć do średniej miski. Śmietanę kremówkę wlać do garneczka i gotować na średnim ogniu aż do wrzenia. Gorącą śmietanę wylać do miski z czekoladą i odstawić na 1-2 minuty. Łyżką dokładnie przemieszać do połączenia się składników. Dodać syrop kukurydziany i ekstrakt waniliowy. Jeszcze raz przemieszać i przelać do dzbanuszka. Odstawić do przestygnięcia na 10 minut. Nie dłużej aby czekolada zbytnio nie zgęstniała, wtedy ciężej się rozchodzi na powierzchni tortu. Polewając polewą z góry na tort, miejmy pewność że dół ciasta jest zabezpieczony przed wypływaniem polewy po za talerz. 

Można ozdobić truskawkami zanurzonymi w czekoladzie. 

Chłodzić około godzinę w lodówce i kroić ostrym nożem, maczanym w gorącej wodzie. 

Smacznego :) 


* szklanka ( 250 ml )






13 komentarzy:

  1. Menia tort zarypisty,samym patrzeniem mozna sie najesc.Buziaki.mama

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda i z pewnością jest zabójczo pyszny - na walentynki idealny!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Pięknie wygląda nawet nie chce myśleć jak smakuje. Marzenka może chcesz ze mną spędzić walentynki ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu fajnie by było spędzić razem Walentynki :D

      Usuń
  4. Kochana Ty masz talent do tych wszystkich kulinarnych rzeczy :)
    Tort wygląda bardzo profesjonalnie, niczym z najlepszej cukierni :))

    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Było mi dane skosztować tego tortu i jedyne co mogę powiedzieć to to że był pycha!! Nie jestem zbytnim fanem tortów ponieważ najczęściej są one strasznie słodkie że po kilku kęsach nie mogę zjeść nic więcej w tym przypadku potrafiłam skonsumować większy kawałek bez problemu i w dalszym ciągu byłam zachwycona smakiem a nie przesłodzona, Polecam!! Oczukuję kolejnych smakołyków :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana bardzo Ci dziękuję za komentarz :)))
      To miłe z twojej strony :)
      Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń