Witajcie moi kochani :)
W naszym dzisiejszym, zabieganym życiu mamy coraz mniej czasu na szykowanie posiłków. Coraz więcej osób sięga po gotowe już potrawy w sklepach, a co za tym idzie ? Mniej spędzamy czasu razem, spożywając je. Dlatego mam dla was pyszną sałatkę, którą możecie przygotować z rodziną i przyjaciółmi :) jest również świetną opcją na popołudniowy lunch do pracy. Kuskus z szparagami to szybka w przygotowaniu potrawa. Bardzo pyszna, można ją łączyć z różnym rodzajem mięs, krewetkami lub z serem feta.
Składniki na 4 osoby :
- 1 szklanka kuskus
- 200 g świeżych szparagów
- 1 mały pomidor
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- pęczek szczypiorku, drobno pokrojony
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać kuskus i sól. Wymieszać dokładnie i prażyć na złoty kolor. Zalać wrzącą wodą i przykryć.
Szparagi gotować 2 minuty w ganku po czym włożyć je do miski z wodą i lodem.
Kuskus przełożyć na półmiska i pozostawić do ostygnięcia. Pokroić drobno szczypiorek, miętę i natkę pietruszki. Z pomidora usunąć środek i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa pokrojone wrzucić do półmiska. Szparagi wyciągnąć z wody i pokroić na średniej wielkości kawałki, wrzucić do reszty i dokładnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można serwować jako dodatek np. do pieczonej piersi z kurczaka.
Nie cierpię śmieciowego i szybkiego jedzenia, również jestem za zdrową kuchnią, taką którą sami tworzymy. Twoja sałatka wygląda pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu, to bardzo miłe :)))
UsuńW sobotę zrobiłam sałatkę z kuskus - pierwszy raz. Oczywiście nie z Twojego przepisu, ale znalezionego gdzieś w sieci. Niestety, mogę tylko stwierdzić, że kuskus nie stanie się królem w mojej kuchni. Zbyt mocno czułam smak kaszy manny, której od dzieciństwa nie znoszę... To takie prywatne uprzedzenia :))
OdpowiedzUsuńSałatka na zdjęciu wygląda smakowicie.
Pozdrawiam :))
Kinguś a prażyłaś kuskus ? Wtedy ma inny posmak :) Ja na początku też nie byłam zwolenniczką Kuskus ale jak zaczęłam przygotowywać go w sposób podany w moim poście, zmieniłam od razu zdanie ;)
UsuńMoże daj sobie jeszcze raz szansę, na polubienie go ;) :D
Pozdrawiam :)))
No widzisz, może to jest właśnie błąd jaki popełniłam :)) Zalałam jedynie warzywnym rosołkiem i pewnie dlatego ten smak był taki, a nie inny. Być może kiedyś zrobię drugie podejście...
UsuńPozdrawiam :))
Kinguś też kiedyś tak robiłam ale mojej rodzince nie podeszło. Dziękuję również ślicznie za komentarz :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
Wyglada super. Niestety my nie możemy kuskusu, ale spróbuję zrobić z kaszą jaglaną. Pozdrawiam was gorąco! Buziaki!
OdpowiedzUsuńKasiu kasza jaglana również będzie idealnie pasować :)
UsuńRównież pozdrawiam was cieplutko !
Kuskus, jak ja go dawno nie jadłam.... Muszę gdzieś zakupić i koniecznie zjeść ;) A tak przy okazji, to jadłam kiedyś we Francji, duszone ziemniaki z żółtym serem i czosnkiem- wszytko razem zmieszane- pycha!!! Może byś zechciała zasmakować jako dodatek do obiadu ;) Buziaki :*
OdpowiedzUsuńKropeczko ale mi narobiłaś smaka na te ziemniaki ! :D
UsuńBuziaki :*