Witajcie Kochani :)
Lubicie włoskie jedzenie ? Jeśli tak w takim razie przepis ten powinien wam przypaść do gustu :) Aromatyczna, chrupiąca, pełna smaku Focaccia ;) I te połączenie sera ricotta z mozzarellą i pomidorkami po prostu palce lizać :D
Lubicie włoskie jedzenie ? Jeśli tak w takim razie przepis ten powinien wam przypaść do gustu :) Aromatyczna, chrupiąca, pełna smaku Focaccia ;) I te połączenie sera ricotta z mozzarellą i pomidorkami po prostu palce lizać :D
Mmniam !!!
Składniki na 4 średnie focaccie :
Składniki na ciasto :
- 4 szklanki białej mąki chlebowej ( pojemność 250 ml )
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cukru
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki ciepłej wody (pojemność 250 ml - nie gorąca )
Składniki na farsz :
- 250 g sera ricotta
- 200 g małych kulek mozzarella
- około 16 sztuk pomidorków koktajlowych
- czarny pieprz, świeżo zmielony
- sól
- oliwa z oliwek do skropienia
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier. Wszystko wymieszać, dodać wodę i oliwę z oliwek. Wyrobić na elastyczne i nie przywierające ciasto do rąk, jeśli ciasto jest za gęste dolać wody lub gdy ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia ciasta. Przełożyć do miski i polać oliwą z oliwek po wierzchu, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i przenieść w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Maksymalnie do 1,5 godziny. Mi wyrosło w ciągu 40 minut.
Piekarnik nastawić na 200°C
Gdy ciasto już jest gotowe, wyciągnąć je z miski i jeszcze raz zagnieść aby uwolnić z niego pęcherzyki powietrza. Podzielić na 4 sztuki, lekko naoliwionymi rękoma formować koła, brzegi lekko zawinąć do góry tak jak w pizzy. Środek podziurawić widelcem, aby nie powstały pęcherze. Focaccie przełożyć na płaską formę uprzednio posmarowaną oliwą z oliwek i piec około 6 minut. Po podpieczeniu focacci zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220°C.
Odstawić do ostygnięcia, następnie wyłożyć jedną sporą łyżkę sera ricotty na środek focacci, 3 kulki mozzarelli i powciskać pomidorki. Spryskać górę oliwą z oliwek, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 7 - 10 minut lub gdy brzegi zrobią się delikatnie złote i chrupiące. Serwować jeszcze ciepłe.
U nas też dzisiaj króluje włoska kuchnia, od czasu do czasu lubię ich mączne dania :)
OdpowiedzUsuńKasiu powiem Ci, że ta Focaccia bardziej mi podeszła niż pizza :D
Usuńo mniam :) na raz taki maluszek pochłonę ;p pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKropeczko u mnie właśnie tak było :D A maluchom jak smakowało :)))
UsuńI również pozdrawiam :)
Kochana, i już wiem, co będę robić do jedzenia w sobotę! Smakowicie to wygląda, więc na pewno zagości na moim stole :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kinguś daj znać czy wam smakowało :)
UsuńPozdrawiam !
Uwielbiam włoskie jedzenie!
OdpowiedzUsuńJa również :)))
OdpowiedzUsuń