niedziela, 25 stycznia 2015

Warzywne Curry




Curry warzywne kolorem i smakiem potrafi być komplementem każdego posiłku. Jest bardzo proste i bogate w smaku ! Dodatkowo jest dobrym sposobem na włączenie różnych warzyw w posiłku. 



Składniki na 4 osoby :

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ziarenka kardamonu 
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- suszona natka pietruszki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
- garść świeżej kolendry
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 puszka pomidorów 
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 większe ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na plasterki
- 2 szklanki kalafioru, rozdzielić na małe kawałki
- pół szklanki mrożonego groszku 
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej na sitku 


Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzać oliwę z oliwek dodać cynamon, kardamon. W momencie kiedy ziarenka kardamonu się zarumienią, wyciągnąć je. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę do czosnku. Smażyć chwilę na średnim ogniu, dodać pomidory z puszki, można je rozgnieść delikatnie widelcem. Dodać wodę, wszystkie warzywa. Dusić je pod przykryciem aż zmiękną, dodać Curry, kurkumę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotować. Zdjąć z ognia i serwować na talerzu z świeżo pokrojoną kolendrą. 

Smacznego kochani :))))






9 komentarzy:

  1. wygląda smacznie no i ile witaminek

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda i tak pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile tu pysznosci moje dziecko narobiło,teraz tylko gotowac. Buziaki mama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, teraz możesz eksperymentować w kuchni ;) Buziaki :*

      Usuń
  4. Lubie takie cuda ;) jest ogniście kolorowo i zapewne zapach w całym domu obłędny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, same kolory przyciągają a zapach mmmm :D

      Usuń