sobota, 28 lutego 2015

Migdałowe Masło



Witajcie Kochani :)
W poprzednim miesiącu podzieliłam się z wami przepisem na domowej roboty Orzechowe masło. A tym razem mam dla was przepis na Migdałowe masło :) Które jest tak dobre jak orzechowe a może nawet lepsze ?. Można je dodawać do ciast, deserów i nie tylko. Dodałam do niego cynamon, uwielbiam tą przyprawę i mogła bym ją dodawać do wszystkiego :D Po za tym, możecie dodać miód, sól a nawet kardamon ;)
 Serdecznie polecam !



Składniki :

- 2,5 szklanki migdałów
- cynamon do smaku 



Nastawić piekarnik na 150°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej migdały. Piec do momentu aż lekko się zarumienią. Co jakiś czas przemieszać aby się nie przypaliły ! Gotowe migdały pozostawić do przestygnięcia. 
Jeszcze letnie wsypać do malaksera z końcówką w kształcie litery S. Miksować na gładką masę około 15 minut z przerwami na przemieszanie. Pod koniec dodać zmielony cynamon według uznania. Migdałowe masło przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)





12 komentarzy:

  1. To musi być pyszne! Bardzo ładnie wygląda w tym słoiczku :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie, nigdy nie jadłam takich cudów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tym razem pochwalę Cię za zdjęcia na blogu - pięknie prezentujesz to co tworzysz w kuchni :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilko pierwszy raz dostaję tak miły komentarz :))) Dziękuję Ci słońce :*

      Usuń
  4. Marzenka jak ostatnio to zobaczyłam u Ciebie, to musiałam lecieć do sklepu bo mi się chciało, a czasu brak:/. Niestety migdałowego nie znalazłam, ale dzięki Tobie jak tylko się odrobie, zrobię swoje migdałowe masło. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu orzechowe masło już jest praktycznie wszędzie dostępne za to migdałowe kupne jest dość drogie. Dlatego takie homemade masło migdałowe to świetna alternatywa kupnego i zdrowsza :D ;) I serdecznie polecam :)
      Buziaki :*

      Usuń
  5. Witam cie :)Orzechowe juz jadlam i uwielbiam czas na migdalowe:)Zapewne niedlugo zabawi w mojej lodowce co juz mnie martwi:)POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Sylwia :)
      Każde z tych maseł ma coś w sobie, coś co nie pozwala przejść koło nich obojętnie :D
      Serdecznie polecam i dziękuję za komentarz :)
      Pozdrawiam !

      Usuń