piątek, 28 listopada 2014

Kokosowe makaroniki




Kochani co powiecie na kokosowe makaroniki ? Chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące się w środku, bez dodatku masła a cukier zawsze możecie zastąpić cukrem brzozowym ;)


Składniki na około 22 szt. :

- białko z dwóch jajek
- 100 g drobnego cukru
- 160 g wiórek kokosowych


Nastawić piekarnik na 170 C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Powstanie bardzo gęsta masa. Następnie wyłożyć masę np. na blacie, uformować z tego 1 cm grubości placek. Wykrajać małe kółeczka np. małą szklaneczką lub specjalną foremką do ciastek w kształcie koła. Ułożyć makaroniki na papier i piec około 15 min. na jasno-złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je i pozostawić na 10 min. Później wyłożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można je przechowywać do tygodnia w pudełku.



Smacznego !






środa, 26 listopada 2014

Weekend na Crosswoodhill



Witajcie kochani !
Chciała bym wam pokazać okolice w których ostatnio byłam odpocząć z moją rodziną :) Miejsce znajduje się w Szkocji, dokładnie 30 min. od Edinburgha w którym mieszkamy. Widoki zapierają dech w piersi, można pisać i pisać o tym miejscu. Pogoda była tam w kratkę,deszcz, wiatr i słońce na przemian. Zresztą na co niektórych zdjęciach da się to zauważyć ;) Niedaleko tego miejsca znajduje się farma na której mieszkaliśmy przez weekend. Na pewno jeszcze nie raz tam wrócimy. Bo na prawdę warto :). Dlatego chciała bym wam pokazać zdjęcia które tam zrobiłam.
Mam nadzieję, że będą wam się podobać :)

Pozdrawiam !
















poniedziałek, 24 listopada 2014

Bananowy chlebek



Witajcie moi mili :)
Kiedyś mnie prosiliście o przepis na Bananowy chlebek. Długo to trwało aż takowy znalazłam, przepisów jest mnóstwo ale w każdym było coś co mi nie pasowało. Ten natomiast jest prosty, nie skomplikowany. Konsystencją przypomina mi babkę :)
Bananowy chlebek można również  polać cytrynowym lukrem który nada mu ciekawy posmak :)


Składniki :

- 140 g masła niesolonego, miękkiego
- 140 g drobnego cukru
- 2 duże jajka, rozbełtane  
- 140 g mąki białej samorosnącej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże banany z ciemną skórką, rozgniecione widelcem

Lukier cytrynowy :

- około 50 g cukru pudru
- 2 do 3 łyżek soku z cytryny ( w zależności jak gęsty ma być lukier )


Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie. Już ostudzone ciasto polać lukrem


Nastawić piekarnik na 180°C. Keksówkę o długości 27 cm ( może być też troszkę mniejsza ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło  z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać rozbełtane jajka z małą ilością mąki, wymieszać. Dodać resztę mąki, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wszystko dokładnie połączyć. Wlać do keksówki. Piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać 10 minut i wyciągnąć ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia. Można polać lukrem cytrynowym.

Smacznego !






sobota, 22 listopada 2014

Liebster Blog Award



Witajcie Kochani :)
Tym razem post będzie się tyczył Liebster Blog Award. Zostałam nominowana przez Kasię z bloga Magiczne Słowa.

 Tak więc :


1. Książka, która wywarła wpływ na Twoje życie ?

- Chyba nie ma takiej książki.

2. Czego najbardziej nie lubisz robić ?

- Nie lubię wcześnie wstawać :)

3. Twoje ulubione perfumy.

- COCO CHANEL MADEMOISELLE

4. Jakie masz sposoby na poprawę humoru ?

- Kawa z przyjaciółką , wypady z rodziną nad morze. 

5. Twoja ulubiona potrawa.

- Ruskie pierogi, wołowina w sosie sweet chilii z ryżowym makaronem.

6. Gdybyś miał/a voucher na wycieczkę o wartości 50.000zł jaki zakątek świata byś zwiedził/a ?

- Była by to Grecja, podoba mi się tamtejszy klimat i architektura.

7. Czym się motywujesz do działania ?

- Efektem końcowym .

8. Podaj po 3 cechy swojego charakteru, których chciał/a byś się pozbyć i z których jesteś dumny/a.

- Chciała bym się pozbyć niecierpliwości, to chyba jedyna cecha której nie lubię w sobie. Natomiast dumna jestem z tego, że zawsze otwarcie mówię co myślę, choć nie wszystkim się to podoba ;)

9. Twój ulubiony cytat.

- ŻYCIE  jest za krótkie, aby przejmować się OPINIĄ INNYCH LUDZI.

10. Masz możliwość być kim chcesz przez jeden dzień- kto by to był i dlaczego to właśnie ta osoba ?

- Nie ma takiej osoby którą bym chciała być. Jestem jaka jestem i jest mi z tym dobrze :)

11. Twoje marzenie z dzieciństwa ?

- Moim marzeniem z dzieciństwa było mieć szczęśliwą rodzinę, dzieci. I w sumie się wszystko spełniło :) 

Kasiu było mi bardzo miło wziąć udział w zabawie, mam nadzieję, że czegoś się o mnie dowiedziałaś :) Dziękuję.

Teraz kolej na nominowanie blogów przez mnie :)


O to pytania dla was ode mnie :)

1. Miasto czy wieś ?
2. Uśmiecham się gdy... ?
3. Czego w życiu bym nie powtórzyła ?
4.Gdzie najbardziej lubisz przesiadywać w domu ?
5. Ulubiony rodzaj ciasta ?
6. Ulubiony kolor ?
7. Co myślisz o blogu Kociołek Meni ?

Czekam na wasze odpowiedzi :)

Pozdrawiam !



wtorek, 18 listopada 2014

Spacer jesienią


Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, deszczowo, zimno i wietrznie za oknem. Komu by się chciało wychodzić! Za to dziś słonko zawitało do nas i z ogromną chęcią poszliśmy na spacer, aby choć troszkę nacieszyć się promieniami słońca które naładują nas energią, na kolejne dni  ;)




Mąka samorosnąca




Mąka samorosnąca w języku angielskim to self  raising flour. Jej składnikami są:  mąka, proszek do pieczenia i sól. Będzie ona gościć u  mnie w przepisach coraz częściej, dlatego postanowiłam dodać recepturę, aby ułatwić wam korzystanie z moich przepisów :) Można użyć każdego rodzaju mąki. 


 Proporcje na jedną szklankę np. mąki pszennej białej samorosnącej :

   - 1 szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml ( 125 g )
   - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   - 0,5 łyżeczki soli

   Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesiać i przechowywać jak inne mąki.






poniedziałek, 17 listopada 2014

Ciasteczka maślane o smaku migdałowym




Ciasteczka mocno migdałowe, bardzo kruche. Kojarzą mi się z moim domem, z dzieciństwem :) Po upieczeniu są bardzo miękkie, więc najlepiej aby odczekać, aż całkowicie ostygną. Idealna alternatywa na szkolne drugie śniadanie lub do pracy ;)


Składniki na 20 sztuk :

- 200 g masła niesolonego
- 90 g drobnego cukru
- pół łyżeczki migdałowego ekstraktu 
- 280 g mąki pszennej białej samorosnącej*
- 25 g migdałów mielonych
- około 10 czereśni ( ja wykorzystałam czereśnie z kompotu )


Piekarnik nastawić na 180°C . Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

Masło włożyć do rondelka i rozpuścić je na małym ogniu. Przelać je do miski. Dodać cukier i ekstrakt migdałowy, wymieszać wszystko. Wsypać mąkę, mielone migdały i zagnieść na  gładką masę. Robić małe kulki z ciasta i rozklepać delikatnie  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czereśnie przekroić na pół i delikatnie wcisnąć w środek ciastka. 
Piec około 10 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu odczekać około 15 minut i wyłożyć je na kratkę do całkowitego ostudzenia.


Smacznego :)


* Mąkę samo rosnącą, można zrobić samemu. 
   Proporcje na jedną szklankę np. mąki pszennej białej samorosnącej
   - 1 szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml ( 125 g )
   - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   - 0,5 łyżeczki soli

   Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesiać i przechowywać jak inne mąki.










sobota, 15 listopada 2014

Ciasto z jabłkami i cynamonem





Witajcie.
Ostatnio chodzi za mną cynamon, wszędzie bym go dodawała :) Moim ulubionym momentem w pieczeniu ciasta jest jego zapach unoszący się w mieszkaniu w szczególności zapach cynamonu w połączeniu z jabłkiem :) A wy macie swoje ulubione przyprawy ?
Ciasto które chciała bym wam zaproponować, piecze się około godziny, cynamon i jabłka są idealnym do niego  dodatkiem. I świetnym poczęstunkiem do kawy lub herbaty z przyjaciółmi i  rodziną  :) 

Składniki  :

- 225 g niesolonego masła w pokojowej temperaturze
- 225 g jasnego cukru muscovado
- 4 duże jajka
- 225 g mąki pszennej białej samorosnącej*
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 
- 3 małe jabłka, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
Ustawić piekarnik na 180°C. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka przesianą mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko delikatnie wymieszać metalową łyżką.
Podzielić ciasto na połowę, pierwszą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem, ułożyć na wierzchu połowę jabłek uprzednio obranych i pokrojonych w cienkie plastry. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na pierwszą warstwę i wyłożyć resztę jabłek na wierzch.
Piec około godziny, na złoty kolor, można sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia. Później wyciągnąć z formy i wyłożyć na talerz lub paterę.





* Mąkę samo rosnącą, można zrobić samemu. 
   Proporcje na jedną szklankę np. mąki pszennej białej samorosnącej
   - 1 szklanka mąki pszennej o pojemności 250 ml ( 125 g )
   - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   - 0,5 łyżeczki soli

   Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesiać i przechowywać jak inne mąki.


Smacznego :)




wtorek, 11 listopada 2014

Ciasteczka owsiane z migdałami i rodzynkami



Witajcie :)
Kolejne ciasteczka które pozostaną u nas na stałe. Maślane w smaku,  po upieczeniu są kruche. Jeśli dotrwają następnego dnia, stają się  miękkie i jeszcze bardziej kuszące ;) Bardzo szybko znikają ! Jak to mój mąż i dzieci określili są po prostu Mmmmmniami!



Składniki na 20 szt. :

- 55 g posiekanych rodzynek
- 125 ml soku z pomarańczy
- 225 g masła niesolonego w temperaturze pokojowej 
- 140 g ciemnego cukru demerara
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 225 g mąki pszennej 
- szczypta soli
- 55 g płatków owsianych
- 55 g posiekanych migdałów lub płatki migdałowe 


Nastawić piekarnik na 190°C. Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Posiekane rodzynki wsypać do miseczki i zalać je sokiem z pomarańczy. Pozostawić je tak na 10 minut.

Do miski włożyć masło i cukier. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Dodać żółtko i ekstrakt z wanilii. Przesiać mąkę, sól do miski z powyżej wymienionymi składnikami. Wsypać płatki owsiane, migdały i odsączone rodzynki. Wszystko wymieszać jeszcze raz dokładnie.
Nabierać dużą łyżką ciasto, formować w kulki i lekko rozklepać na papierze do pieczenia, każde po kolei robiąc małe odległości po między nimi.
Piec na złoty kolor, około 12 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na kratce.



Smacznego :)))








niedziela, 9 listopada 2014

Surówka z marchwi, jabłka i rukoli



Witam kochani :) 
Znowu jestem, ostatnio nie najlepsze samopoczucie kręciło się koło mnie, może to zmęczenie, pogoda. W każdym razie powoli wychodzę z tego i postanowiłam, że się nie dam ;) Chciałam się z wami podzielić przepisem na bardzo zdrową surówkę, teraz chłodniejsze dni nadeszły, słońca mało to i witamin więcej potrzebujemy. Marchewka, jabłko i rukola są bogate w witaminę C. Rukola jest bogata w minerały również jak i marchewka, posiada wapń i  żelazo.
Nie będę się rozpisywać na  ten temat, bo w końcu nie o to w tym chodzi :) W każdym razie, mam nadzieję, że nie muszę was dłużej przekonywać, dlaczego warto zrobić tą surówkę :)

Składniki :

- 3 marchewki średniej wielkości
- 2 jabłka średniej wielkości
- garść rukoli

Dressing :

- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koperku
- świeżo zmielony czarny pieprz

Marchew i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Rukolę opłukać i wysuszyć. 
Wszystko razem dodać do miski. 
Następnie jogurt naturalny, oliwę, koperek i czarny pieprz połączyć w osobnej  miseczce i dodać do surówki. Wymieszać wszystkie składniki razem i gotowe.

Smacznego i na zdrowie kochani :)

poniedziałek, 3 listopada 2014

Wyniki Candy


Witam moi kochani :) 
Troszkę mnie nie było ale już wróciłam, zapewne czekacie na wyniki konkursu. Powiem szczerze, że na początku miałam obawy i zaczęłam myśleć o przedłużeniu zakończenia terminu Candy, ponieważ nie było zbyt wiele zgłoszeń ale później się rozkręciło :) Jest 13 uczestniczek.
Ok. Nie przedłużam, losowała moja córcia :) 


Zwyciężczynią miarek jest Agata Fleszar :)


Gratuluję Agatko :)
 Proszę o zgłoszenie się na email  menia85.md@googlemail.com
I chciałam wam wszystkim podziękować za chęć udziału w moim Candy :)
Pozdrawiam.

Ps. Już niedługo nowe Candy :)